Με όπλο τους πρόσφυγες εκβιάζει ο Ερντογάν

Με όπλο τους πρόσφυγες εκβιάζει ο Ερντογάν

Για να επιβάλει τα σχέδιά του στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο

-Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Τους πρόσφυγες χρησιμοποιεί ο Τ. Ερντογάν ως μοχλό πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτίστως και δευτερευόντως προς την Ελλάδα προκειμένου να προωθήσει τους σχεδιασμούς του στο Αιγαίο αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. (ΑΟΖ, κοιτάσματα κ.ά.).

Προς την κατεύθυνση αυτή, οι αρχές της γειτονικής χώρας έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τους ελέγχους στις ακτές τους με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να φτάνουν κατά κύματα και χωρίς καμιά δυσκολία στα ελληνικά νησιά. Στις τάξεις της κυβέρνησης έχει σημάνει συναγερμός, την Παρασκευή κλήθηκε εκτάκτως στο υπουργείο Εξωτερικών ο τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, ενώ χθες συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ, όπου έγινε εκτίμηση της κατάστασης και εξετάσθηκαν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πλην του Λιμενικού σε κατάσταση επιφυλακής έχουν τεθεί και οι Ένοπλες Δυνάμεις (Πολεμικό Ναυτικό), ενώ τα προσεχή 24ωρα ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να έχει επικοινωνία με ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου τους επισημάνει τους κινδύνους που εγκυμονεί η τακτική που ακολουθεί η Τουρκία.

Στη συνάντησή του με τον τούρκο πρέσβη ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας του επισήμανε την ανάγκη η Τουρκία να τηρήσει κατά γράμμα τη Συμφωνία του 2016 με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συμφωνία βάσει της οποίας η γειτονική χώρα –έναντι υψηλών οικονομικών ανταλλαγμάτων– θα φιλοξενούσε στο έδαφός της τους πρόσφυγες και θα απέτρεπε τη μετακίνησή τους προς τα ελληνικά νησιά.

Ο τούρκος πρέσβης υποστήριξε ότι η χώρα του τηρεί τη Συμφωνία και ότι η αύξηση των προσφυγικών ροών δεν έχει να κάνει με τους πλημμελείς ελέγχους της τουρκικής κυβέρνησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Δένδιας κάθε άλλο παρά ανακουφισμένος ήταν από τη συνάντηση και τις απαντήσεις του τούρκου διπλωμάτη.

Τα τελευταία 24ωρα έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των προσφυγικών ροών από τα παράλια της Τουρκίας προς τα ελληνικά νησιά, φτάνοντας στα επίπεδα του 2015, οπότε εκδηλώθηκε η μεγάλη κρίση του Μεταναστευτικού. Μόνο την περασμένη Πέμπτη έφτασαν στη Λέσβο 546 άτομα και άλλα 40 στη Σάμο.

Το γεγονός ότι οι πρόσφυγες φτάνουν στα ελληνικά νησιά με οργανωμένο τρόπο και βάσει σχεδίου δείχνει ότι οι τουρκικές αρχές όχι μόνο έχουν χαλαρώσει τους ελέγχους στις ακτές, αλλά… διευκολύνουν με τη στάση τους τούς πρόσφυγες να επιβιβαστούν σε κάθε μορφής σκάφη και να ταξιδέψουν με προορισμό μία από τις Λέσβο, Σάμο, Λήμνο κ.ά.

Οι προοπτικές δε κάθε άλλο παρά ευοίωνες προδιαγράφονται, καθώς σε δηλώσεις του στη διάρκεια της εβδομάδας ο Τ. Ερντογάν ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν οι ροές προσφύγων από τη Συρία προς την Τουρκία. Και… πιθανότατα από την Τουρκία προς την Ελλάδα.


Σχολιάστε εδώ