Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για το προσφυγικό: Αλλαγές στο άσυλο, μετακίνηση προσφύγων, αύξηση ελέγχων

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας συνεδρίασε εκτάκτως το πρωί του Σαββάτου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με μοναδικό θέμα την αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Το ΚΥΣΕΑ ανάλυσε σε βάθος την κατάσταση που διαμορφώνει η σταθερή αύξηση των προσφύγων που φτάνουν και παραμένουν στα νησιά του Αιγαίου τους τελευταίους μήνες. Για αυτό τον λόγο απαιτείται η διαμόρφωση μιας σθεναρής πολιτικής, επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

ΚΥΣΕΑ: Αποσυμφόρηση των νησιών
Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετείχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο υπουργός Προστασίας Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Ανάμεσα στις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ ήταν η αποσυμφόρηση των νησιών, με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας. Ακόμη αποφασίστηκε ότι θα μεταφερθούν άμεσα από τα νησιά 116 ασυνόδευτα παιδιά, προκειμένου να επανενωθούν με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της ΕΕ. Τις επόμενες εβδομάδες θα μετακινηθούν άλλα 250 ασυνόδευτα παιδιά σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.

Αλλαγές στο άσυλο
Ακόμη, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση ασύλου. Ετσι, καταργείται ο δεύτερος βαθμός εξέτασης προσφύγων, με στόχο- αν απορριφθεί η αίτηση- να προχωρά πιο γρήγορα η επιστροφή στη χώρα από την οποία προήλθε ο συγκεκριμένος άνθρωπος.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η αύξηση της επιτήρησης των συνόρων και στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης, σύστημα προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, που θα συνδέει τα συστήματα επιτήρησης του λιμενικού και των ενόπλων δυνάμεων. Αυξάνονται επιπλέον οι έλεγχοι για τον εντοπισμό ανθρώπων που απορρίφθηκε η αίτηση ασύλου τους, ενώ άμεσα θα προμηθευτεί η χώρα 10 ευέλικτα μικρά σκάφη, για ταχύτατη αντίδραση, σε περίπτωση εντοπισμού μεταφοράς προσφύγων.

Αναλυτικά οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ
Αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας.

Άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.

Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση – μετά από 4,5 χρόνια αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης – του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) – ένα σύστημα προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.λ.π.).

Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο – σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου – να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε. Πάντα με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να αναλάβει με συνέπεια τις ευθύνες που τις αναλογούν.

Αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια. Σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετές χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις για τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία ενέργεια και από τις οποίες η Αστυνομία έχει ήδη εντοπίσει περίπου 1.000 πρόσωπα για τα οποία δρομολογείται η διαδικασία επιστροφής τους.

Άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά.

Στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού (π.χ. ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Λέσβου).
Για το ζήτημα αυτό η Ελλάδα είναι σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: iefimerida.gr


Σχολιάστε εδώ