Στο στόχαστρο ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός

Στο στόχαστρο ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός

Η απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία, που είναι προγραμματισμένη για το 2020, είναι η επόμενη σημαντική δοκιμασία για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, καθώς το αλβανικό κράτος θα επιστρατεύσει κάθε εργαλείο που διαθέτει ώστε να περιορισθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ήδη συρρικνούμενη ελληνική παρουσία στην Αλβανία.

Συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ για τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος, που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο… Τόσο για τη στάση της οργάνωσης έναντι των πολιτικών εξελίξεων στην Αλβανία, όσο και λόγω της απογραφής.

Στην προηγούμενη απογραφή η OMONOIA είχε επιλέξει να καλέσει σε αποχή το ελληνικό στοιχείο. Τώρα συμμετέχει στη διαδικασία, καθώς η αποχή ήταν λάθος επιλογή, παρά το γεγονός ότι πολλά ζητήματα που ήγειρε τότε η ΟΜΟΝΟΙΑ έγιναν αποδεκτά από τη διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς οργανισμούς.

Τότε, το 2011, βρήκε ευκαιρία το αλβανικό κράτος να εμφανίσει την ελληνική εθνική μειονότητα ως το 1,4% του πληθυσμού και τους ορθόδοξους στο 6,5%, στοιχεία τα οποία οδηγούσαν σε επισημοποίηση του αφελληνισμού της Βορείου Ηπείρου και εξαφάνισης της Ορθόδοξης Εκκλησίας, κάτι που δεν κατόρθωσε ούτε το καθεστώς Χότζα…

Η ΟΜΟΝΟΙΑ καταδίκασε τους μειονοτικούς, οι οποίοι εξελέγησαν στις δημοτικές εκλογές-παρωδία που έστησε ο κ. Ράμα, και επαναβεβαίωσε την επιλογή της ευθείας αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση Ράμα, εκτιμώντας ότι η «παρατεταμένη κρίση στην Αλβανία κατά πρώτο καθιστά πιο ευάλωτη την ΕΕΜ και αντιστρόφως οποιαδήποτε βελτίωση στη θεσμική λειτουργία του κράτους διευρύνει τα περιθώρια διεκδίκησης καλύτερων πρακτικών εις όφελος των μελών και κοινοτήτων της ΕΕΜ…».

[email protected]


Σχολιάστε εδώ