Προειδοποίηση Μητσοτάκη προς Τίρανα

Προειδοποίηση Μητσοτάκη προς Τίρανα

-Ο δρόμος προς την ΕΕ περνάει μέσα από τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας

Σαφές μήνυμα προς τα Τίρανα απηύθυνε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο δρόμος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει «μέσα» από τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Παράλληλα υπογραμμίζει την πρόθεσή του να κινηθεί αποφασιστικά και προς κάθε κατεύθυνση όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σε επιστολή που απέστειλε προς τη Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας – ΟΜΟΝΟΙΑ ο πρωθυπουργός σημειώνει μεταξύ άλλων: «Κύριο μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης και εμού του ιδίου είναι η αποτελεσματική προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των περιουσιακών, της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, που άλλωστε αποτελεί προαπαιτούμενο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η αναφορά του πρωθυπουργού στα περιουσιακά έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς τελευταία καταγράφονται κρούσματα αυθαιρεσίας από το αλβανικό κράτος και προσπάθειες υφαρπαγής περιουσιών μελών της ελληνικής μειονότητας.

Προσπάθειες που αντιβαίνουν στους διεθνείς νόμους και κανόνες και συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών να παρακολουθεί στενά όσα συμβαίνουν στη γειτονική χώρα και αφορούν την ελληνική μειονότητα, ώστε, όποτε χρειάζεται, να προβαίνει στις αναγκαίες πρωτοβουλίες (κινήσεις).


Σχολιάστε εδώ