Όχι των «θεσμών» στην ποινική ασυλία τραπεζικών στελεχών

Όχι των «θεσμών» στην ποινική ασυλία τραπεζικών στελεχών

Κατηγορηματικό «όχι» από τους «θεσμούς» για την παροχή ποινικού ασύλου στα τραπεζικά στελέχη που θα χειρισθούν το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού. Αντίθετα, δηλαδή, από τα σενάρια που είχαν διακινηθεί από κυβερνητικούς παράγοντες και εμφάνιζαν τους «θεσμούς» να συναινούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από αυτήν την εξέλιξη, η λύση που προωθείται είναι η συγκρότηση μιας ειδικής επιτροπής που θα εξετάζει το περιεχόμενο και τη βασιμότητα των μηνύσεων που θα υποβάλλονται κατά την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων σε βάρος των τραπεζικών. Τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν στις 20 Σεπτεμβρίου, όταν και θα γίνουν οι τελικές συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και «θεσμών».

Στο μεταξύ, στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι να προωθήσει σημαντικές, όσο και ουσιαστικές βελτιώσεις στις προβλέψεις του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις. Με την προοπτική το σχετικό νομοσχέδιο να φτάσει στη Βουλή το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου. Σκοπός, οι νέες ρυθμίσεις να αλλάξουν προς το ευνοϊκότερο τις διαδικασίες για την εξόφληση των οφειλών και να άρουν έτσι το οικονομικό αδιέξοδο για χιλιάδες μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Κομβικό σημείο οι όροι που θα τεθούν για το «κούρεμα» των χρεών, προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Οι αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό έχουν καταστεί αναγκαίες, καθώς ο ν. 4469/17 που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση αποδείχθηκε αναποτελεσματικός και είχε πενιχρά αποτελέσματα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την ψήφιση του νόμου μέχρι σήμερα (δύο και πλέον χρόνια μετά) μόλις 50 επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Διαδικαστικά, τον Σεπτέμβριο κυβέρνηση και εμπλεκόμενοι φορείς θα έχουν έναν ευρύ διάλογο όσον αφορά τις προβλέψεις που θα περιέχει ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός, με σκοπό να καταλήξουν σε ένα τελικό κείμενο με θέσεις-προτάσεις που θα τεθούν υπόψη των «θεσμών». Ο στόχος είναι όλες οι διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, ώστε αμέσως μετά το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή.


Σχολιάστε εδώ