Υπόγειο φλερτ στελεχών ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Υπόγειο φλερτ στελεχών ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

-Στόχος της Φώφης να είναι ο τρίτος παίκτης

Να καταστεί τρίτος πόλος θέλει το ΚΙΝΑΛ, αν και γι’ αυτό υπάρχουν ισχυρές αντιρρήσεις, καθώς πολλά στελέχη θεωρούν ότι ο στόχος δεν είναι να καταστεί ο τρίτος «φτωχός» συγγενής του πολιτικού συστήματος. Πάντως, μέχρι στιγμής, η ηγεσία επιθυμεί να καταστεί το ΚΙΝΑΛ ο βασικός τρίτος –χρήσιμος εν πολλοίς– παίκτης, που θα επηρεάζει κρίσιμες αποφάσεις για την πολιτική ζωή του τόπου.

Η άρνηση του ΚΙΝΑΛ, πριν από λίγο καιρό, να στηρίξει το νομοθέτημα της κυβέρνησης για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου έδειξε ότι η Χαριλάου Τρικούπη επιθυμεί να κρατήσει σαφείς αποστάσεις από τη ΝΔ, αλλά την ίδια στιγμή δεν θέλει να δείξει ότι υπάρχει περίπτωση να γίνει ουρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Γι’ αυτό και όλα τα κορυφαία στελέχη μιλάνε για αυτόνομη πορεία, αν και δεν παραβλέπουν ότι υπάρχει ένα ιδιότυπο πολιτικό φλερτ –υπόγειο, μέχρι στιγμής– από την πλευρά ενός τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρεί ότι δύναται να δημιουργηθεί πεδίο συζήτησης, συνεννόησης και συγκλίσεων.

Στο παρασκήνιο βέβαια υπάρχει μια ώσμωση μικρομεσαίων στελεχών αλλά και μιας ομάδας βουλευτών, ωστόσο θα φανεί το επόμενο διάστημα κατά πόσο μπορεί να σφυρηλατηθεί και να οικοδομηθεί μια πολιτική συμμαχία ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, με διακριτούς, εννοείται, ρόλους. Υπάρχουν πεδία στα οποία θα επιδιωχθούν συμμαχίες, όπως, π.χ., στις επικείμενες εκλογές για το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και αλλού.

Την ίδια στιγμή, θα φανεί πώς θα κινηθεί το ΚΙΝΑΛ και εάν θα υπάρξει κοινή γραμμή με τον ΣΥΡΙΖΑ –αν και δεν υφίσταται επικοινωνία σε επίπεδο κορυφής– σε σειρά κρίσιμων νομοσχεδίων, όπως το Ελληνικό, το φορολογικό νομοσχέδιο και, κυρίως, στο ζήτημα του εκλογικού νόμου.

Η άποψη πολλών στο ΚΙΝΑΛ είναι ότι η κυβέρνηση είναι μια κλασική εκδοχή της Δεξιάς και ως εκ τούτου δείχνει ότι δεν μπορεί να ξεφύγει, πλην εξαιρέσεων, από τον παλαιοκομματικό κανόνα διακυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πεδίο συνεννόησης –όχι κοινής πορείας– με τον ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί όμως, όπως λένε βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση να αναθεωρήσει πολλές από τις απόψεις της. Το ενδιαφέρον βέβαια είναι ότι υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ –ακόμα και πέριξ της ηγετικής ομάδας– που δεν αρνούνται ότι μόνο θετική για το σύνολο της δημοκρατικής παράταξης μπορεί να είναι μια συνεννόηση με το ΚΙΝΑΛ.

Μάλιστα είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη στάση τους έναντι του ΚΙΝΑΛ, ενώ υπάρχουν πολλοί που λένε ότι πρέπει να σβηστεί ό,τι έγινε στο παρελθόν και να επαναπροσδιοριστεί σε άλλη βάση μια διαφορετική, έντιμη σχέση.

Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια και από τις κινήσεις που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, στα πλαίσια της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού του κόμματος, και κυρίως εάν θα δείξει διάθεση να συμπιέσει το ΚΙΝΑΛ και άρα μελλοντικά να το εξουδετερώσει πολιτικά, με ό,τι αυτό σημαίνει για το πολιτικό του αύριο.

Μέχρι στιγμής, η Φώφη Γεννηματά οχυρώνεται πίσω από τη στρατηγική της δημιουργίας του αντιδεξιού αναχώματος, προσπαθώντας να δημιουργήσει και αντιστάσεις στην επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της, που θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες, με την έναρξη της καμπάνιας της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εγγραφή νέων μελών.

Σε αυτό το τοπίο, ένα βασικό θέμα συζήτησης στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ είναι ο χρόνος που θα γίνει το συνέδριο, για το οποίο υπάρχουν διάφορες ενστάσεις, όπως για τον τρόπο επιλογής των συνέδρων, καθώς πολλές οργανώσεις έχουν συρρικνωθεί, εάν θα υπάρξει θέμα ηγεσίας ή όχι, δεδομένου ότι έληξε η θητεία της Φώφης Γεννηματά, και βέβαια τον χαρακτήρα που θα έχει αυτή η κορυφαία κομματική διαδικασία.


Σχολιάστε εδώ