Συνεπέστατος στα «πιστεύω» του…

Συνεπέστατος στα «πιστεύω» του…

Τον Οκτώβριο του 2018, σε συνέντευξή του ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι θα τερματίσει το «δίκαιο του εδάφους», δηλαδή το δικαίωμα να αποκτάει την αμερικανική υπηκοότητα όποιος γεννιέται στις ΗΠΑ, με εκτελεστικό διάταγμα, ξεσηκώνοντας τον νομικό κόσμο της Αμερικής, που θεωρεί ότι κάτι τέτοιο αντικρούει στο Σύνταγμα και μάλιστα στη 14η τροπολογία, που εγκρίθηκε μετά τον εμφύλιο πόλεμο για να διασφαλίσει τα δικαιώματα των μαύρων, χορηγώντας υπηκοότητα «σε όλους τους ανθρώπους που γεννιούνται» στη χώρα.

Την υπόσχεση που είχε δώσει στη συνέντευξή του ξαναθυμήθηκε δηλώνοντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο: «Εξετάζουμε πολύ σοβαρά το δικαίωμα στην υπηκοότητα, όπου όταν αποκτάς μωρό στα εδάφη μας, όταν περνάς τα σύνορα και κάνεις παιδί, συγχαρητήρια, το μωρό είναι αμερικανός πολίτης. Ειλικρινά, είναι γελοίο».

Δεν μπορεί κανείς να του πει κάτι. Συνεπέστατος στα «πιστεύω» του.

Το πιο ωραίο ήταν όταν, με αφορμή τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε με την Κίνα, είπε στους δημοσιογράφους: «Είμαι ο εκλεκτός… έτσι, τα βάζω με την Κίνα. Τα βάζω με την Κίνα στο εμπόριο. Και ξέρετε κάτι; Κερδίζω». Και μ’ αυτόν τον χαρακτηρισμό («είμαι ο εκλεκτός») διεκδίκησε έναν τίτλο που συνήθως αποδίδεται σε ηγετικές μορφές θρησκειών, όπως ο Ιησούς ή ο Μωάμεθ…

Το ακούσαμε κι αυτό…


Σχολιάστε εδώ