Πάλι τα μόνιμα κορόιδα είμαστε εμείς…

Πάλι τα μόνιμα κορόιδα είμαστε εμείς…

-Σε άτακτη υποχώρηση η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Πόσο λανθασμένη ήταν η ρύθμιση που επέλεξε η προηγούμενη κυβέρνηση για την αποδοχή των αλυτρωτικών και κακόγουστων αγαλμάτων στην πλατεία των Σκοπίων και σε άλλα μνημεία στη γειτονική χώρα το έχουμε γράψει αρκετές φορές.

Η ενδεδειγμένη λύση ήταν ακριβώς να κληθεί ο Ζόραν Ζάεφ να υλοποιήσει την υπόσχεση που είχε δώσει ο ίδιος στους ψηφοφόρους του για την απομάκρυνση αυτών των αγαλμάτων, τα οποία αποτέλεσαν μέρος της γνωστής πολιτικής Γκρούεφσκι για εξαρχαϊσμό, όταν για πρώτη φορά ουσιαστικά ο «μακεδονικός αλυτρωτισμός» συνδέθηκε με τέτοιο βάναυσο τρόπο με την αρχαία ελληνική Μακεδονία. Κάτι που στο παρελθόν δεν είχε υπάρξει, ενώ και ο ίδιος Κίρο Γκλιγκόροφ το είχε παραδεχθεί δηλώνοντας ότι οι σημερινοί κάτοικοι της χώρας του προέρχονται από τους Σλάβους.

Έτσι, ο κ. Γκρούεφσκι επιχείρησε να φορτώσει την ατζέ­ντα με ένα ακόμη θέμα, τη διεκδίκηση, δηλαδή, της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού. Προφανώς γνώριζε ότι στο τέλος θα αποσπαστούν ανταλλάγματα για ένα θέμα που τεχνητά δημιούργησε ο ίδιος.

Και έτσι βρέθηκε μια ελληνική κυβέρνηση, η οποία α­ντί να απαιτήσει την άμεση απομάκρυνση των αγαλμάτων (σχετικές μελέτες είχε κάνει ο Δήμος Σκοπίων και το υπουργείο Πολιτισμού αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ζάεφ), έσπευσε να συμφωνήσει στη διατήρησή τους, εφευρίσκοντας μάλιστα μια βλακώδη φόρμουλα: Την τοποθέτηση μικρής ταμπέλας που αναφέρει ότι τα αγάλματα (Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φιλίππου Β’ και Ολυμπιάδας) συνδέονται με την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας.

Οι πινακίδες είχαν ζωή ολίγων ωρών, καθώς «άγνωστοι» τις βανδάλισαν, μαθαίνουμε ότι τοποθετήθηκαν νέες και θα μπει και κάμερα για να προστατευθούν, μέχρι να αρχίσουν να σκουριάζουν και να ξεθωριάζουν και απλώς να είναι το άγαλμα αυτό που θα θαυμάζει ο επισκέπτης και όχι η σβησμένη ταμπελίτσα στη μία πλευρά του βάθρου που στέκεται το άγαλμα.

Και τελικά θα το ξαναπούμε: Η εικόνα για τους τουρίστες και τους επισκέπτες είναι ότι στη «Βόρεια Μακεδονία», που όλοι στο εσωτερικό αποκαλούν «Μακεδονία» και οι κάτοικοί της λέγονται «Μακεδόνες», υπάρχουν αγάλματα των αρχαίων Μακεδόνων βασιλέων και απλώς μια ταμπελίτσα στη βάση του αγάλματος λέει ότι ανήκουν στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό… Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε… Όσοι δεν έχουν καλή γνώση της Ιστορίας ίσως να νομίσουν ότι η συνέχεια της Ελλάδας και του ελληνικού πολιτισμού είναι η συγκεκριμένη χώρα (σ.σ.: Η «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»).

Κάθε ζήτημα που έμεινε ανοικτό σε ερμηνείες και παρερμηνείες απλώς εξυπηρετεί τα συμφέροντα της άλλης πλευράς. Και δυστυχώς η Συμφωνία των Πρεσπών άφησε πολλά ζητήματα ανοικτά…

[email protected]


Σχολιάστε εδώ