ΟΧΙ στο «κούρεμα» των «κόκκινων» δανείων!

ΟΧΙ στο «κούρεμα» των «κόκκινων» δανείων!

Τελεσίγραφο των «θεσμών» στην κυβέρνηση

-Την ώρα που οι Τράπεζες πουλάνε σε funds («γύπες») στο 4% με 5% με το ΟΚ των αφεντικών…
-Αν δεν δοθεί ασυλία, δεν υπογράφουν τα διευθυντικά στελέχη των Τραπεζών καμία ρύθμιση που μειώνει τις καταγεγραμμένες απαιτήσεις των Τραπεζών

Μπλόκο στη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, τα οποία αισίως έχουν φτάσει πάνω από 90 δισ. ευρώ, και σε κάθε σκέψη για «κούρεμα» του κεφαλαίου των δανείων βάζουν ωμά οι «θεσμοί».

Στις συζητήσεις που γίνονται αυτό τον καιρό για τα «κόκκινα» δάνεια, εν όψει της επικείμενης αξιολόγησης που θα γίνει τον επόμενο μήνα και είναι ένα από τα «καυτά» άλυτα θέματα, οι «θεσμοί» είναι ανυποχώρητοι, κατά τρόπο μάλιστα τελεσιγραφικό, ενώ απορρίπτουν κάθε κουβέντα για «κούρεμα» του κεφαλαίου των «κόκκινων» δανείων, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη που έχουν γεύση των θέσεών τους, εν όψει της τρίτης αξιολόγησης μέσα στον Σεπτέμβριο. Στις 16 Σεπτεμβρίου θα γίνει η προετοιμασία της καταγραφής των θεμάτων με τα τεχνικά κλιμάκια και στις 23 Σεπτεμβρίου θα γίνει η κρίσιμη συνάντηση με τους εκπροσώπους των «θεσμών» που θα έρθουν στην Αθήνα.

Τα… αφεντικά όμως λειτουργούν όπως γουστάρουν, με δυο μέτρα και δυο σταθμά: Κλείνουν τα μάτια στις πωλήσεις από τις Τράπεζες πακέτων «κόκκινων» δανείων (επιχειρηματικών, στεγαστικών κ.ά.) στο 4% με 5% της αξίας τους, ήτοι μπιρ παρά, και δεν βάζουν κανένα βέτο. Ο λόγος; Απλούστατος; Εμείς είμαστε αφεντικά και ό,τι θέλουμε κάνουμε.

Κατά σύμπτωση, η Eurobank έβγαλε αυτές τις μέρες στον «αέρα» ότι πουλάει δύο μεγάλα χαρτοφυλάκια ακινήτων, το Star, η συνολική αξία του οποίου έχει αποτιμηθεί στα 30 εκατ. ευρώ, και το Opus, που περιλαμβάνει ακίνητα σε όλη τη χώρα, ακόμη και αγροτεμάχια, μέχρι και αποθήκες, και η συνολική τους αξία ανέρχεται στα 88 εκατ. ευρώ, και δεν είδαμε να βάζουν όρο οι «θεσμοί» ότι δεν θα «κουρευτεί» το κεφάλαιο των 938 δανείων.

Αυτή τη στιγμή το σύνολο των «κόκκινων» δανείων είναι πάνω από 80 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 50 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά, τα 15 δισ. ευρώ στεγαστικά και τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ είναι διάφορων κατηγοριών.

Ασυλία, αλλιώς δεν υπογράφουμε
Στο μπλόκο των «θεσμών» απαντούν με το δικό τους μπλόκο όλα εκείνα τα διευθυντικά στελέχη των Τραπεζών, που θα πρέπει να υπογράψουν τις ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων. Ήδη, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, έχουν ενημερωθεί οι διοικήσεις των Τραπεζών που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους πακέτα «κόκκινων» δανείων και βρίσκονται πλέον μπροστά σε αδιέξοδο: οι «θεσμοί» να πιέζουν τις Τράπεζες για εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου τους από το βάρος αυτών των δανείων και από την άλλη να μην υπογράφουν οι διευθυντές αν δεν τους δοθεί με νόμο ασυλία. Αλλιώς ξέρουν ότι θα τραβιούνται στα δικαστήρια, κινδυνεύοντας να βρεθούν στη φυλακή, συν το ενδεχόμενο να τους κατασχέσουν όποιο περιουσιακό στοιχείο έχουν.

Τι θα γίνει με την πρώτη κατοικία;
Πρόβλημα όμως γεννάται και με τα δάνεια που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία και κινδυνεύει ο δανειολήπτης να τη χάσει. Ήδη μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 22 αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.

Οι Τράπεζες εκτιμούν ότι ο αριθμός θα αυξηθεί μετά το καλοκαίρι και ισχυρή ένδειξη αποτελεί ότι 14.822 χρήστες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησής τους. Να σημειωθεί ότι από την 1η Ιουλίου μέχρι πριν από μία εβδομάδα 68.823 δανειολήπτες είχαν μπει στην πλατφόρμα, διερευνώντας τη διαδικασία.

Ξεπουλάνε σε funds…
Στο μεταξύ, στο σφυρί έβγαλε και η Alpha Bank πακέτα «κόκκινων» δανείων. Πρόκειται για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Orion το οποίο περιλαμβάνει περίπου 36.000 μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια 19.000 δανειοληπτών με αξία εξασφαλίσεων 2,1 δισ. ευρώ.

Και η Εθνική Τράπεζα κινείται προς την ίδια κατεύθυνση, στην τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου στεγαστικών δανείων αξίας 3 με 3,5 δισ. ευρώ με χρονικό ορόσημο το 2020. Στην ίδια γραμμή, της τιτλοποίησης, βρίσκεται και η Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Intrum για την ανάθεση της διαχείρισης «κόκκινων» δανείων ύψους 26 δισ. ευρώ σε άλλη εταιρεία.


Σχολιάστε εδώ