Λέξη Μητσοτάκη για τα πλεονάσματα στη συνάντηση με τον Μακρόν!

Λέξη Μητσοτάκη για τα πλεονάσματα στη συνάντηση με τον Μακρόν!

Απαγορευτικό από το Βερολίνο…

-Αντίθετα δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα

Άνθρακες ο θησαυρός. Αντίθετα από όσα διέρρεαν τις προηγούμενες ημέρες κυβερνητικοί παράγοντες, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έθεσε στον Εμ. Μακρόν με σαφή (ευθύ) τρόπο ζήτημα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Το ίδιο θα πράξει, καθώς φαίνεται, και στη συνάντησή του –την προσεχή Πέμπτη– με την Άνγκ. Μέρκελ στο Βερολίνο. Τι μεσολάβησε και άλλαξαν τα πλάνα; Τα μηνύματα που έφτασαν εγκαίρως στην Αθήνα, σύμφωνα με τα οποία δεν είναι το κατάλληλο timing για να συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα.

Κατόπιν αυτού, ο πρωθυπουργός είχε μπροστά του δύο επιλογές: Είτε, παρά τα μηνύματα, να θέσει το θέμα και να εισπράξει μια αρνητική απάντηση, αλλά να φανεί προς το εσωτερικό της χώρας ότι διεκδικεί την αλλαγή δυσμενών όρων του προγράμματος, είτε να μεταθέσει για αργότερα τη σχετική συζήτηση, υπό ευνοϊκότερους όρους και προϋποθέσεις.

Επέλεξε να ακολουθήσει τον… δεύτερο δρόμο. Άλλωστε, όπως υπογράμμιζαν κυβερνητικοί παράγοντες, η όποια μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα αφορά το 2021, κατά συνέπεια υπάρχει χρόνος. Από την άλλη, μια αρνητική απάντηση στη φάση αυτή θα απέκλειε οποιαδήποτε συζήτηση για τους επόμενους αρκετούς μήνες. Στη συνάντησή του με τον Εμ. Μακρόν ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την… πίστη και την αφοσίωσή του στο πρόγραμμα που έχουν συμφωνήσει Ελλάδα και «θεσμοί» και δήλωσε αποφασισμένος να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Χωρίς αναβολές και παρεκκλίσεις. Παράλληλα εξέθεσε στον γάλλο Πρόεδρο σε γενικές γραμμές το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, που, όπως τόνισε, θα συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων και στην αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Με ανάλογη ατζέντα θα πάει ο πρωθυπουργός και στο Βερολίνο. Στόχος του στη φάση αυτή είναι η βελτίωση του κλίματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι της κυβέρνησης. Κάτι που θα αποτελέσει τη βάση ούτως ώστε στο προσεχές μέλλον να θέσει –μεταξύ άλλων αιτημάτων– και το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Θέλω να αλλάξω το αφήγημα που υπάρχει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την Ελλάδα», είπε ο κ. Μητσοτάκης σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους. «Είμαστε πλέον μια χώρα με αυτοπεποίθηση, που συμμετέχει στις μεγάλες ευρωπαϊκές συζητήσεις και έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει την ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη των επόμενων χρόνων», πρόσθεσε.

Από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη εκφράζεται ικανοποίηση για τη συνάντηση με τον γάλλο Πρόεδρο. «Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φιλικό και οι θέσεις που εξέφρασε σε ορισμένα ζητήματα ήταν θετικές για τη χώρα μας», επισημαίνουν.
Έμφαση δίνουν οι στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη στη δήλωση-προειδοποίηση του κ. Μακρόν προς την Τουρκία, καθώς τόνισε ότι η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δείξουν αδυναμία όσον αφορά τις προκλήσεις (της Άγκυρας) στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Η Γαλλία άλλωστε –μέσω οικονομικών κολοσσών– δραστηριοποιείται στην περιοχή και ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας, οπότε έχει ένα πρόσθετο ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Φωτο: sputniknews


Σχολιάστε εδώ