Βάζει Γραμματέα από τη γενιά του ο Τσίπρας – «Κόβει» τον Σκουρλέτη

Βάζει Γραμματέα από τη γενιά του ο Τσίπρας – «Κόβει» τον Σκουρλέτη

Μένει μέχρι να φύγει ο Πάνος Σκουρλέτης από τη θέση του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «ΠΑΡΟΝ», έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αλλαγή του Γραμματέα, αλλά κατανοεί ότι δεν μπορεί να το κάνει αυτό στην παρούσα χρονική στιγμή, διότι θα δημιουργηθεί μεγαλύτερη ένταση από αυτή που μπορεί να διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, μια μεγάλη εσωκομματική αναστάτωση δεν θα εξυπηρετούσε το σχέδιό του για μια δυναμική έναρξη της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ για την εγγραφή νέων μελών, ειδικά όταν υπάρχει η εκτίμηση πως είναι υπερφιλόδοξος ο στόχος για εγγραφή 180.000 ψηφοφόρων.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε την περασμένη Πέμπτη, όπως έγινε γνωστό και με non paper του κόμματος, συνάντηση με τον Πάνο Σκουρλέτη, παρουσία του διευθυντή του γραφείου του και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου και του εκπροσώπου Τύπου Αλέξη Χαρίτση, που ορίστηκε προχθές και υπεύθυνος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κόμματος, δηλαδή το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ σε νέο κόσμο που δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο, σε μια αντιγραφή του μοντέλου που ακολούθησε ο Τζέρεμι Κόρμπιν με τους Εργατικούς στη Βρετανία.

Στη συνάντηση αυτή ο Πάνος Σκουρλέτης έθεσε το θέμα ευθέως και ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα εάν υπάρχει ζήτημα να το θέσει στα κομματικά όργανα, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός τεχνηέντως απέφυγε να μπει στην ουσία και ξεπέρασε με τον εξής τρόπο το πρόβλημα.

Όρισε τον Πάνο Σκουρλέτη γραμματέα της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να στείλει μήνυμα πως δεν υπάρχει θέμα, αν και οι γνωρίζοντες είπαν στο «ΠΑΡΟΝ» πως ο νέος Γραμματέας του κόμματος θα είναι της γενιάς του Τσίπρα ή νεότερος ηλικιακά.

Απλώς δεν περίμενε ότι θα έπαιρνε τέτοια διάσταση το ζήτημα, που υπερπροβλήθηκε από διάφορα ΜΜΕ και δημιούργησε μείζον θέμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από διάφορες πλευρές επιτέθηκαν και στον αρθρογράφο Γιώργο Λακόπουλο και στον εκδότη Κώστα Βαξεβάνη, που έγραψαν δύο επικριτικά άρθρα για τον Σκουρλέτη και ενίσχυσαν τη θεωρία πως υπάρχει σχέδιο των «προεδρικών» να τον… καρατομήσουν.

Και όλα αυτά ενώ ο Σκουρλέτης αντέδρασε έντονα, κινούμενος πολύ επιθετικά στο παρασκήνιο και έχοντας και τη στήριξη του Νίκου Φίλη, του Νίκου Βούτση και σχεδόν του συνόλου της ομάδας των «53», αν και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν έχει μιλήσει ακόμα. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αναμένεται να μιλήσει μεθαύριο στην κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα λάβουν τον λόγο όλα τα στελέχη και εκεί θα υπάρξει μια πρώτη καταγραφή δυνάμεων.

Το παιχνίδι ουσιαστικά τώρα αρχίζει, καθώς ετοιμάζεται και η ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ με την Προοδευτική Συμμαχία, των πασοκογενών. Ένα άνοιγμα που φοβίζει και προκαλεί τους κομματικούς, με φόντο το συνέδριο, που αποφασίστηκε τελικά να γίνει στα τέλη του 2019 ή στις αρχές του 2020 και όχι προς τα μέσα της άνοιξης, όπως ήταν η επιθυμία των «προεδρικών».

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να λάβει τη στήριξη των πασοκογενών Χρήστου Σπίρτζη, Αντώνη Κοτσακά, Θάνου Μωραΐτη, κ.ά., προκειμένου να υπερκεράσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως εν όψει της κρίσιμης Κεντρικής Επιτροπής, που θα συνεδριάσει περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς ξέρει –και αυτό φοβούνται οι διάφορες τάσεις– ότι εάν ανοίξει το κόμμα θα προχωρήσει πιο γρήγορα και άνετα το σχέδιό του για τον μετασχηματισμό.

Αυτό όμως θα σημάνει και τη δημιουργία ενός πιο αρχηγοκεντρικού κόμματος, μια εξέλιξη που τρομάζει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλάνε για μια αρνητική εκδοχή της πασοκοποίησης, με έντονα σημάδια φραξιονισμού και ομαδοποιήσεων, με στόχο τα κομματικά οφίκια και όχι την πάλη των ιδεών, όπως λένε.

Φωτό: tanea.gr


Σχολιάστε εδώ