Μίχαλος και Κορκίδης για την άρση των capital controls
Η επιστροφή στην κανονικότητα του τραπεζικού συστήματος με την άρση των capital controls θα πρέπει να αποτελέσει μια νέα αρχή για την ελληνική οικονομία, καθώς θα επαναφέρει πλήρως την εμπιστοσύνη στις διεθνείς αγορές, δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Η δήλωση του προέδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου
«Η άρση στα capital controls αποτελεί το τελευταίο βήμα για την επιστροφή της οικονομίας και της αγοράς στην κανονικότητα και σίγουρα είναι μία θετική απόφαση.
Μετά από σχεδόν εννέα χρόνια ύφεσης και περισσότερο από τέσσερα χρόνια επιβολής περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, επιτέλους έφτασε η ώρα για την απελευθέρωση των ροών κεφαλαίων χρήματος και την κατάργηση των πρόσθετων βαρών που είχαν επιβληθεί στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές νομικών και φυσικών προσώπων με τα τραπεζικά ιδρύματα με αιτιολογία τα υψηλό γραφειοκρατικό κόστος που επέφεραν τα capital controls.
Κατά συνέπεια, η πλήρης άρση των capital controls θα πρέπει να συνοδευθεί με την κατακόρυφη μείωση σε όλα τα τέλη και τις προμήθειες που επιβάλουν οι τράπεζες, καθώς τα υψηλά αυτά κόστη επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, οδηγούν τις επιχειρήσεις σε οικονομικό αδιέξοδο.
Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή στην κανονικότητα του τραπεζικού συστήματος με την άρση των capital controls στη χώρα μας, θα πρέπει να αποτελέσει μια νέα αρχή για την ελληνική οικονομία, καθώς θα επαναφέρει πλήρως την εμπιστοσύνη στις διεθνείς αγορές».
O πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραία Βασίλης Κορκίδης δήλωσε:
«…Η ελευθερία επανέρχεται στην αγορά μετά από 4 και πλέον χρόνια ομηρεία και μετά από πολλές επιπτώσεις στην οικονομία. Τα capital controls επιβλήθηκαν στις 26 Ιουνίου 2015 και τις δύο πρώτες μέρες οι αναλήψεις μετρητών προσέγγισαν το 1 δις ευρώ ενώ το 50% των ΑΤΜ τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης μετρητών. Στη συνέχεια επέφεραν “ξαφνικό θάνατο” σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εισαγωγικές και εξαγωγικές δραστηριότητες. Οι εξαγωγές μειώθηκαν από 26,2 δις στα 21,9 δις ευρώ και οι εισαγωγές από 47,1 δις σε 36,4 δις ευρώ μέσα σε 18 μήνες. Η μετοχική αξία των τραπεζών εξαϋλώθηκε κατά 40 δις ευρώ, η ρευστότητα μειώθηκε, η γραφειοκρατία αυξήθηκε και η ελληνική επιχειρηματικότητα έχασε την αξιοπιστία της στο εξωτερικό. Για να φτάσουμε στη πλήρη άρση των capital controls από τη 1/9/19, περάσαμε από πολλές ενδιάμεσες αλλαγές όπως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2016, τον Νοέμβριο του 2017, τον Φεβρουάριο, τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2018. Τα capital controls είναι η μεγαλύτερη τιμωρία για την επιχειρηματικότητα και ενδεχομένως ο σκληρότερος περιορισμός της οικονομίας μιας χώρας. Τα τελευταία χρόνια μαζί με την Ελλάδα, δέκα χώρες παγκοσμίως είχαν τη σχετική δυσάρεστη εμπειρία. Ας πάνε λοιπόν και ας μη ξαναγυρίσουν ποτέ!..»