“Κλείδωσε” η συμφωνία για τα “κόκκινα” δάνεια
Σύμφωνα με το capital.gr από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες, “κλειδώνει”, εκτός απροόπτου, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου το αργότερο η προώθηση του “ελληνικού” (και όχι ιταλικού, όπως υπενθυμίζουν από το ΥΠΟΙΚ) μοντέλου για την τιτλοποίηση του πρώτου μεγάλου όγκου NPEs, με βάση την πρόταση του ΤΧΣ/ΥΠΟΙΚ.
H υιοθέτηση του προσαρμοσμένου στα ελληνικά δεδομένα μοντέλου εγγύησης του Δημοσίου σε τιτλοποιημένα περιουσιακά στοιχεία –αυτό που αρχικά αναφερόταν ως ιταλικό μοντέλο (Assets Protection Scheme, APS)– έχει ήδη γίνει αντικείμενο τεχνικής επεξεργασίας από τις υπηρεσίες της DGComp. Η διαφορά με το ιταλικό μοντέλο αφορά το γεγονός ότι η πρόταση που έχουν υιοθετήσει ΤΧΣ/ΥΠΟΙΚ οφείλει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι η πιστοληπτική διαβάθμιση του χρέους της χώρας είναι ακόμη non investment grade, σε αντίθεση με το ιταλικό μοντέλο.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται τόσο από παράγοντες στην DGComp όσο και από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ, η επεξεργασία είναι πλέον “ώριμη” να καταλήξει σε οριστική απόφαση, μετά βεβαίως το “ΟΚ” που αναμένεται να δώσει η αρμόδια επίτροπος, κυρία Βεστάγκερ. Με βάση την πρόταση αυτή, το ελληνικό Δημόσιο εμπλέκεται μόνο στην παροχή εγγυήσεων, τις οποίες “αγοράζουν” οι τράπεζες και μόνο για το κομμάτι των senior ομολόγων που θα εκδοθούν.
Το χαρακτηριστικό αυτό, άλλωστε, είναι που διαφοροποιεί το “ελληνικό σχήμα” από το αντίστοιχο “ιταλικό”, καθώς το ιταλικό χρέος παραμένει –ακόμη– στην τελευταία βαθμίδα του investment grade (“ΒΒΒ”).
Ο όγκος των τιτλοποιήσεων αρχικά είχε υπολογιστεί με το σχήμα αυτό ότι θα μπορούσε να αγγίξει τα 16 δισ. ευρώ, αλλά ήδη οι προσδοκίες κάνουν λόγο για ποσά που σταδιακά θα ξεπεράσουν τα 20 ή και 24-25 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται από τις εμπλεκόμενες πλευρές, ήτοι το ΥΠΟΙΚ και τις τράπεζες, η έγκριση του σχήματος αυτού θα προκαλέσει ένα θετικό σοκ στην τραπεζική αγορά, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που ξεκλειδώνει η θεσμική αντιμετώπιση για ένα τόσο μεγάλο μέρος του τραπεζικού προβλήματος που είναι τα NPEs αλλά, βέβαια, και τα NPLs.
Στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις
Οι προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο από πλευράς ΥΠΟΙΚ όσο και από πλευράς DGComp στοχεύουν στο να έχει “κλειδώσει” η έγκριση του σχήματος πριν από τη ΔΕΘ, έτσι ώστε η ανακοίνωσή του να αποτελέσει ένα από τα βασικότερα στοιχεία των κυβερνητικών εξαγγελιών για το τραπεζικό σύστημα και την… επανεκκίνησή του.
Επιπλέον, όμως, η σχετική “βιασύνη” έχει να κάνει με το γεγονός ότι θα πρέπει οι εξελίξεις στο επίπεδο αυτό να προλάβουν το εξαιρετικά ευνοϊκό ακόμη διεθνές περιβάλλον, καθώς οι τίτλοι (ομολογιακά δάνεια) που θα προκύψουν θα αποτελούν εστίες προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων που αναζητούν αποδόσεις σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχούν τα “μηδενικά” επιτόκια.
Παράλληλα, βέβαια, τα τρία είδη τιτλοποιημένων ομολόγων που θα προκύψουν (senior, mezzanine, Junior) στο πλαίσιο του σχήματος αυτού (APS – Assets Protection Scheme) θα δημιουργήσουν μια νέα αγορά. Αυτή, σε συνδυασμό με τα ειδικά ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης –που επίσης πρόκειται να δρομολογηθούν– και στα οποία οι επενδυτές θα “αγοράζουν” και το ρίσκο της ζημίας σε περίπτωση εξυγίανσης των τραπεζών, σύμφωνα με τις διατάξεις της οδηγίας BRRD, θα έχει το πλεονέκτημα των συγκριτικά υψηλών αποδόσεων σε ένα περιβάλλον, όμως, που θα παρέχει σχετική ασφάλεια για τους επενδυτές.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι τον ίδιο μήνα έχει προγραμματιστεί επίσημη συνάντηση του νέου αρμόδιου για το τραπεζικό σύστημα υφυπουργού, κ. Γιώργου Ζαββού, στη Φρανκφούρτη με τον νέο επικεφαλής –και παλιό του γνωστό στις Βρυξέλλες– του SSM, κ. Αντρέα Ενρία.
Δεν υπάρχουν προς το παρόν ακριβείς πληροφορίες για την “ατζέντα” της συνάντησης, η οποία, πέραν του τυπικού, αναμένεται να περιλάβει μια συνολική συζήτηση σχετικά με τον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ για την επανεκκίνηση του τραπεζικού συστήματος και ειδικά τους νέους όρους και τα χρονοδιαγράμματα απομείωσης των NPLs και NPEs στο τραπεζικό σύστημα.
Εφόσον, μάλιστα, δεν έχουν υπάρξει στο μεταξύ απρόοπτα, θα τεθεί στο τραπέζι της συνάντησης το συνολικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα του τραπεζικού συστήματος, με συγκεκριμένους στόχους πριν από την έναρξη των stress tests, που θα δρομολογηθούν την άνοιξη του 2020.
Αναλαλυτικά το ρεπορτάζ στο capital.gr