Ακλόνητος βράχος

Ακλόνητος βράχος


Συγγραφέας
Νίκολας Νικάστρο
Μεταφραστής
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ


Σφακτηρία 425 π.Χ.
Ενώ μαίνεται ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, η δραματικότερη περίοδος της Κλασικής Αρχαιότητας, δύο αδέρφια βρίσκονται ανάμεσα στους Σπαρτιάτες που πολιορκούνται απ’ τα αθηναϊκά πλοία σ’ ένα μικρό κομμάτι γης στη νοτιοδυτική Ελλάδα. Παρόλο που έχουν αποκλειστεί και δεν υπάρχει ελπίδα να ανεφοδιαστούν με προμήθειες, οι Σπαρτιάτες ορκίζονται να υπερασπιστούν τη στρατιωτική τους παράδοση και να μην υποχωρήσουν.
Στη γυμνή γη της Σφακτηρίας θα γραφτεί ένα σημαντικό, αν και άγνωστο σήμερα, επεισόδιο του Πολέμου. Μια πολιορκία που δεν δοκίμασε μόνο τη στρατιωτική ικανότητα και ανδρεία των άριστα εκπαιδευμένων Σπαρτιατών, αλλά έβαλε σε δοκιμασία και μια ολόκληρη στάση ζωής…

Απόσπασμα βιβλίου

Σιγή στο Χάλκινο Οίκο

1

Νωρίς το πρωί της μέρας του γάμου της, η Δαματριά πήγε στο αποχωρητήριο, πίσω από το πατρικό της. Είχε μόλις κόψει τα μαλλιά της κοντά, αγορίστικα, ολοκληρώνοντας τις προετοιμασίες για την παραδοσιακή επίσκεψη της πρώτης νύχτας από τον αρραβωνιαστικό της. Καθισμένη ανακούρκουδα, φαντάστηκε τη μυρωδιά του Μολοβρού καθώς θα την πλάκωνε, ζέχνοντας από τους στρατώνες, το αίμα γουρουνιού και ξίδι που τους έδιναν στο συσσίτιο. Δε θα ήξερε τι να κάνει εκεί κάτω, οπότε θα έπρεπε να τον καθοδηγήσει για να τη διακορεύσει. Πόσο αδαείς γύρω από τις γυναίκες ήταν οι γενναίοι άντρες, οι οποίοι περνούσαν τα νιάτα τους γυμνοί στον Ταΰγετο, αλλά έτρεμαν, σαν αρνιά που είχαν χαθεί, φτάνοντας στα ριζά του Όρους της Αφροδίτης! Τι ευθύνες συνόδευαν την ενηλικίωση μιας γυναίκας, με πρώτη την καθοδήγηση αυτών των Σπαρτιατών.
Ξαφνικά, ένιωσε μια περίεργη αστάθεια. Όταν έκανε να στηριχτεί στο έδαφος, συνειδητοποίησε ότι αυτό που κινούνταν ήταν η ίδια η γη, όχι εκείνη. Στην αρχή έμοιαζε με μια ελαφρά μετατόπιση, σαν να ήταν καθισμένη στον καρπό ενός γίγαντα ο οποίος ανοιγόκλεινε διαρκώς τη γροθιά του. Ακολούθησε ένας ιλιγγιώδης παλμός, αλλεπάλληλα κύματα, σαν να υγροποιούνταν το έδαφος. Αυτό συνεχίστηκε για μερικές ασυνήθιστα έντονες στιγμές, κατακλύζοντας τις σκέψεις της, μέχρι που τα κύματα έπαψαν και η Δαματριά στάθηκε σαστισμένη στα πόδια της, με τα χέρια απλωμένα, σαν να φοβόταν πως θα έχανε το έδαφος από κάτω της.
Το σπίτι του πατέρα της βρισκόταν στα περίχωρα του χωριού Μεσόα. Εκεί όπου πριν από λίγο υπήρχε ένα κτίσμα, τώρα υψωνόταν ένα σύννεφο σκόνης πάνω από ένα σωρό ερείπια. Από όσο έβλεπε γύρω της δεν είχε μείνει όρθιο ούτε ένα σπίτι, αν και διέκρινε κατοίκους που, όπως κι εκείνη, έστεκαν σώοι. Το βλέμμα της συναντήθηκε με εκείνα της συζύγου και μητέρας που ζούσε στο διπλανό σπίτι· βουβή, κρατούσε τη λαβή μιας σπασμένης κανάτας, ενώ τα μάτια της μαρτυρούσαν μια ελαφρά σαστιμάρα από την ανακατάταξη του τοπίου. Η γυναίκα δεν έμοιαζε να συνειδητοποιεί ότι οι τοίχοι του σπιτιού όπου βρισκόταν ο νεογέννητος γιος της είχαν σωριαστεί ο ένας πάνω στον άλλο. Η Δαματριά στράφηκε προς τις γραμμές του Ταΰγετου που υψωνόταν πάνω από την κοιλάδα, τους όγκους που με τη σταθερότητά τους πρόσφεραν ένα αίσθημα σιγουριάς. Αυτή τη φορά, παρότι δεν μπορούσε να το περιγράψει ακριβώς, ακόμη και το βουνό έμοιαζε αλλαγμένο…

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Νίκολας Νικάστρο γεννήθηκε στην Αστόρια της Νέας Υόρκης το 1963. Έχει σπουδάσει αγγλική φιλολογία, κινηματογράφο, αρχαιολογία και ψυχολογία.
Έχει γράψει οκτώ μυθιστορήματα. Στα ελληνικά έχουν εκδοθεί τα βιβλία του Ο πόλεμος της Αντιγόνης (Μίνωας, 2009) και Ε(έψιλον) (Μίνωας, 2010).
Έχει δημοσιεύσει άρθρα, διηγήματα και ταξιδιωτικές εντυπώσεις σε έγκριτα περιοδικά και εφημερίδες: The New York Times, The New York Observer, Film Comment, Archaeology και International Herald Tribune.
Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη. Ζει στη Νέα Υόρκη.

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο του συγγραφέα: www.nicastrobooks.com.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ

Tίτλος πρωτότυπου: Isle of Stone
Κατηγορία: Πεζογραφία Μεταφρασμένη, Ιστορικό
ISBN: 978-618-02-1290-7


Σχολιάστε εδώ