Το ΠΑΣΟΚ της περιόδου 1974 – 1985 θέλει ο Τσίπρας!

Το ΠΑΣΟΚ της περιόδου 1974 – 1985 θέλει ο Τσίπρας!

-Διχάζει η εκλογή από τη βάση

Διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα για άμεση εκλογή του αρχηγού από τη βάση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός έχει αποφασίσει –και μάλιστα εμμένει– ότι πρέπει η ηγεσία του κόμματος να εκλεγεί από τη βάση.

Ο σχεδιασμός του Αλέξη Τσίπρα θα προχωρήσει άμεσα και από τις αρχές του Σεπτεμβρίου θα υπάρξουν συνεδριάσεις τόσο της Κεντρικής Επιτροπής, που ελέγχεται από τον πρώην πρωθυπουργό, όσο και της κοινής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας, δηλαδή των πασοκογενών, με στόχο να ετοιμαστεί το συνέδριο στις αρχές του 2020. Μόνο που μέχρι να φτάσει ως εκεί πρέπει να γίνουν οι εγγραφές νέων μελών, δηλαδή από τις 30.000 να φθάσει τουλάχιστον στις 180.000 και να εκλεγούν οι σύνεδροι με τις νέες διαδικασίες και με το νέο εκλογικό κομματικό σώμα.

Ο πρώην πρωθυπουργός επιθυμεί να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες για να γίνει η διεύρυνση και ουσιαστικά να μετεξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια νέα πολιτική οργάνωση. Ο στόχος, όπως έχει αποκαλύψει πρώτο το «Παρόν», είναι να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα, μόνο που αυτή η επιθυμία του συναντά αντιδράσεις.

Η πιο ισχυρή αντίδραση προέρχεται από τις δυνάμεις της ομάδας των «53+», που εκφράζονται από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και θεωρούν ότι η μετεξέλιξη ή ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει ένα αρχηγοκεντρικό κόμμα, που θα αλλοιώσει τον πολυτασικό και πλουραλιστικό χαρακτήρα της αξιωματικής α­ντιπολίτευσης.

Η άλλη ισχυρή αντίσταση εκδηλώνεται από ιστορικά στελέχη, όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, που διαπιστώνει τις τελευταίες ημέρες σειρά επικριτικών αναφορών σε φιλοπροεδρικά sites, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους εσωκομματικούς συσχετισμούς. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν διαρροές περί αλλαγής του γραμματέα του κόμματος, αν και επίσημα τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί ούτε από την ηγετική ομάδα, αλλά το κλίμα διαμορφώνεται από τα μικρομεσαία στελέχη.

Η βασική διαφωνία που υπάρχει αφορά την προοπτική της μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αρχηγοκεντρικό κόμμα, με την απευθείας εκλογή από τη βάση, η οποία μάλιστα δεν θα ελέγχεται και από τις τάσεις που υπάρχουν σήμερα.
Ήδη, ακόμα και αυτές τις ζεστές ημέρες του θέρους, οι ζυμώσεις κυριαρχούν στα διάφορα θερινά θέρετρα και ο εσωκομματικός διάλογος αναμένεται να φουντώσει μετά την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το τριήμερο 13 – 15 Σεπτεμβρίου.

Στο παρασκήνιο θα ενισχυθεί η παραγωγή άρθρων και κειμένων από στελέχη της νεότερης γενιάς, που μάλιστα είχαν και θέσεις στην κρατική μηχανή, στη λογική της ενίσχυσης της θεωρίας του Αλέξη Τσίπρα περί ανοίγματος του κόμματος και της ανάγκης μετασχηματισμού του, με κυρίαρχο στοιχείο την εκλογή από τη βάση.

Άλλωστε πολλοί θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί την προοπτική της επανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και δεν υπάρχει άλλος που έχει τις δυνατότητες να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάταξης. Ουσιαστικά προβάλλεται τεχνηέντως η θεωρία «Τσίπρας ή χάος» και αυτό θα φανεί με ένταση το επόμενο διάστημα, οξύνοντας κατά πολύ τα πνεύματα στο εσωτερικό.

Βέβαια η προεδρική ομάδα αναμένει αντιδράσεις, αλλά θεωρεί ότι στο τέλος θα επικρατήσει και θα προχωρήσει η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα άλλο ΠΑΣΟΚ, της πρώτης περιόδου 1974 – 1985. Και αυτό το σενάριο, που ήδη συζητείται, δηλαδή η αντιγραφή του μοντέλου του ΠΑΣΟΚ της πρώτης περιόδου, έχει ενδιαφέρον, μένει όμως να φανεί πώς θα εξελιχθεί η συγκεκριμένη συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.


Σχολιάστε εδώ