Σ. Φάμελλος για τον νέο πρόεδρο ΔΕΗ: Υπάρχει κίνδυνος δικαστικής ακύρωσης του διορισμού – Μη τήρηση τύπου που προβλέπεται από το νόμο
Με αφορμή την σημερινή επιλογή του νέου Προέδρου και Δ.Σ. της ΔΕΗ μετά από πρόταση της νέας κυβέρνησης, οφείλουμε να επαναφέρουμε την υποχρέωση τήρησης του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 49Α) και τη διατύπωση γνώμης από την Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης για την καταλληλότητα του νέου προέδρου της ΔΕΗ, αναφέρει σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.
«Είναι ξεκάθαρο νομικά ότι ο Ν. 4389 δεν μπορεί να καταργήσει διάταξη του Κανονισμού της Βουλής. Επομένως, ο ν. 4389 δεν κατάργησε σιωπηρά το αρ. 49Α κατά το μέρος που αναφέρεται στη ΔΕΗ ή άλλη εταιρεία που ανήκει στην ΕΔΗΣ – Υπερταμείο» συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος.
«Μέχρι να εναρμονιστεί ο ΚτΒ προς το ν. 4389 (κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ρητή τροποποίηση του ΚτΒ), ο ν. 4389 και το αρ. 49Α οφείλουν να συνεφαρμόζονται. Αυτό το θεσμικό περιβάλλον δίνει τη δυνατότητα να εκλέγεται ο πρόεδρος και το ΔΣ από τη Γενική συνέλευση, αλλά πριν εκδοθεί η πράξη διορισμού του εκλεγέντος θα πρέπει να μεσολαβήσει η γνώμη της επιτροπής κατά το αρ. 49Α.
Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος δικαστικής ακύρωσης του διορισμού λόγω μη τήρησης τύπου που προβλέπεται από το νόμο (ΚτΒ).
Ως ΣΥΡΙΖΑ είχαμε επισημάνει αυτήν την αναγκαιότητα λαμβάνοντας υπόψη και την τυπική κοινοβουλευτική υποχρέωση, αλλά και τα ουσιαστικά πολιτικά και δημοκρατικά χαρακτηριστικά που έχει η διατύπωση γνώμης από τη Βουλή.
Επιβεβαιώνεται κάθε μέρα η απέχθεια της νέας κυβέρνησης προς τους δημοκρατικούς και κοινοβουλευτικούς κανόνες διαφάνειας της χώρας μας.
Στην περίπτωση της ΔΕΗ όμως δεν υπάρχουν περιθώρια υποτίμησης της διαφάνειας και προχειρότητας που θα αφήσει σκιές και ανοιχτά ερωτηματικά στη νέα διοίκηση και στην ίδια την εταιρεία.
Διατυπώνουμε ρητά την απαίτηση/αναγκαιότητα να ενεργοποιηθεί η διαδικασία ακρόασης από την διακομματική Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, για τον νέο πρόεδρο της ΔΕΗ.
Η διαδικασία αυτή θα έχει πολλά να προσφέρει στη νέα διοίκηση και στο στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ. Σε αντίθετη περίπτωση πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα παραβίασης ενός βασικού κοινοβουλευτικού κανόνα διαφάνειας και δημιουργούνται σοβαρές ανησυχίες και κίνδυνοι για τη νομική κατοχύρωση της νέας διοίκησης της ΔΕΗ. Σε αυτή την χρονική στιγμή η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να προσθέσει ακόμα ένα πρόβλημα στη ΔΕΗ μαζί με το κρεσέντο κινδυνολογίας των κ.κ. Χατζηδάκη και Στάσση» καταλήγει η δήλωση.