Τα «κόκκινα» δάνεια παραμένουν ο εφιάλτης της ανάπτυξης!

Τα «κόκκινα» δάνεια παραμένουν ο εφιάλτης της ανάπτυξης!

Ακούμε για μέτρα, γίνονται σχέδια επί χάρτου και μπαίνουν στόχοι για το ποσοστό στο οποίο πρέπει να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια, γίνονται παζάρια με funds, τα γνωστά αρπακτικά, για την πώληση μπιρ παρά πακέτων δανείων και λέγεται ότι θα δοθεί μπόνους στους συνεπείς δανειολήπτες που εξυπηρετούν το δάνειό τους, όμως μέχρι τώρα όλα μένουν στα λόγια.

Με τους έξω να φωνάζουν και να στέλνουν τελεσίγραφα, καθώς το σύνολο των «κόκκινων» δανείων παραμένει στα 80 δισ. ευρώ. Μάλιστα, οι «θεσμοί» κάθε άλλο παρά αισιόδοξοι είναι και επισημαίνουν ότι, ακόμη κι αν μέχρι το τέλος του 2021 επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν θέσει οι ελληνικές τράπεζες, το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων θα παραμείνει πολύ υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Να σημειωθεί ότι οι οίκοι αξιολόγησης θεωρούν πως τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν το μεγαλύτερο αγκάθι για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

Και τέταρτο πακέτο…
…«κόκκινων» δανείων πουλάει στο μεταξύ η Alpha Bank. Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο «Neptune», με εξασφαλίσεις σε ακίνητα, το οποίο διεκδικούν τα funds Bain Capital, Apollo, Fortress και LoneStar, τα οποία θα καταθέσουν τις προσφορές τους στα τέλη Οκτωβρίου.

Το χαρτοφυλάκιο «Neptune» περιλαμβάνει δάνεια μεικτής λογιστικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ, με εξασφαλίσεις σε περίπου 4.000 ακίνητα με εκτιμώμενη εμπορική αξία περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια περίπου 1.100 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία σε ποσοστό περίπου 80% του χαρτοφυλακίου είναι καταγγελμένα και τα υπόλοιπα σε βαθιά καθυστέρηση.

Να σημειωθεί ότι η Alpha Bank πρόκειται να τιτλοποιήσει στεγαστικά δάνεια, ύψους 2 δισ. ευρώ (χαρτοφυλάκιο «Orion»).


Σχολιάστε εδώ