«Ψήνεται» συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ στις 24 Σεπτεμβρίου! – Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ για τις βάσεις
– Στην Αθήνα τον Οκτώβριο ο Πομπέο
Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ εστιάζεται στη βάση της Σούδας, την Αεροπορική Βάση της Λάρισας, τη Βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Με γοργούς ρυθμούς τρέχουν οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση, αναβάθμιση και επέκταση της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» (Mutual Defense Cooperation Agreement- MDCA) του 1990, που αφορά τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ εστιάζεται στη βάση της Σούδας, την Αεροπορική Βάση της Λάρισας, τη Βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Στη Νέα Υόρκη
Ολα δείχνουν ότι σχεδόν έχει κλειδώσει η συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ στις 24 Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην Νέα Υόρκη. Το θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση του πρωθυπουργού, με την πρόεδρο της Επιτροπής Κατανομής Πόρων της Βουλής των Αντιπροσώπων των Η.Π.Α, κ. Νίτα Λόουι στο Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost. H νέα αμυντική Συμφωνία αποτελεί προτεραιότητα για την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Οι Οι ΗΠΑ επείγονται λόγω της υψηλής έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της προκλητικότητας της Τουρκίας που αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα σε μια χρονική στιγμή που τα ενεργειακά παιχνίδια κλιμακώνονται στη Μεσόγειο, μετά την ανεύρεση των πρώτων κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ. Η επίλυση του κυπριακού αποτελεί επίσης μείζονα προτεραιότητα για τις ΗΠΑ καθώς εντάσσεται στο ευρύτερο στρατηγικό τους σχέδιο.
Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε κρίσιμο στρατηγικό σύμμαχο αλλά και παίκτη στην ενεργειακή σκακιέρα λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, του συγκριτικού πλεονεκτήματος της ότι αποτελεί τον μοναδικό εγγυητή σταθερότητας στην περιοχή αλλά και της προοπτικής που έχει για την ανεύρεση κοιτασμάτων και στην δική της ΑΟΖ, η οποία δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμη.
Το ζητούμενο βέβαια είναι τι ανταλλάγματα θα ζητήσει για την περαιτέρω ανάπτυξη των αμερικανικών βάσεων και τι οφέλη θα αποκομίσει πέραν της μεγάλης βαρύτητας που δίνει και η ίδια στην αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ που είναι κρίσιμος στρατηγικός εταίρος.
Οι υπογραφές και ο ΣΥΡΙΖΑ
Προς τα τέλη Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ο δεύτερος και τελικός όπως φαίνεται κύκλος των διαπραγματεύσεων. Το πλέον πιθανό σενάριο είναι να μπουν και οι υπογραφές στη νέα Συμφωνία για τις βάσεις και το ευρύτερο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Ο πρώτος κύκλος των επίσημων διαπραγματεύσεων για την επέκταση των βάσεων έγινε τον Δεκέμβριο του 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ο Αλέξης Τσίπρας αν και ηγέτης του πάλαι ποτέ ΣΥΡΙΖΑ είχε αναβαθμίσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ γεγονός που εκτιμήθηκε από την Ουάσιγκτον. Προφανώς θα πανηγυρίσει και για την επέκταση των αμερικανικών βάσεων όταν αυτή μπει στην Αθήνα.
Ο Πομπέο
Οι ΗΠΑ δίνουν μεγάλη στρατηγική σημασία στη Συμφωνία λόγω και των κακών σχέσεων με την Τουρκία. Αναμένεται τον Οκτώβριο να έρθει στην Αθήνα και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικλ Πομπέο, για να δοθεί μεγαλύτερη επισημότητα στην υπογραφή της Συμφωνίας και να σταλούν πιο ηχηρά μηνύματα. Η Τουρκία συνεχίζει να ενδιαφέρει τις ΗΠΑ λόγω του γεωστρατηγικού της ρόλου αλλά και με πολλές ενστάσεις ως προς το απρόβλεπτο των πολιτικών παιχνιδιών του Ερντογάν και της σύμπλευσης του με τη Μόσχα στην παρούσα φάση την οποία η Ουάσιγκτον ξορκίζει με κάθε τρόπο.
Ο Μητσοτάκης
Το φλερτ του Λευκού Οίκου προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση ήταν πολιορκητικό από την πρώτη στιγμή, παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών διότι αναγνώριζε μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα στους γείτονες. Η δήλωση Μητσοτάκη ότι δεν θα προβεί σε αμφισβήτηση της, η οποία άλλωστε δεν έχει και καμία νομική βάση αφού έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή και έχει πάρει τα χαρακτηριστικά διεθνούς Συμφωνίας, ήταν αρκετή για τους ξένους υποστηρικτές της Συμφωνίας, και βεβαίως και για τους Αμερικανούς.
Γι αυτό και «πέρασαν» με τόση ευκολία από την ένθερμη στήριξη της κυβέρνησης Τσίπρα, στην επιδίωξη στενής συνεργασίας με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Υπενθυμίζεται ότι αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μαικλ Πενς και λίγες ώρες αργότερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν από τους πρώτους που τηλεφώνησαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να τον συγχαρούν για τη νίκη του.
Ο Δένδιας
Δεν είναι τυχαίο βέβαια ούτε ότι ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την Λευκωσία, και πριν ακόμη γίνει η ορκωμοσία της νέας Βουλής, επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον, όπου είναι υψηλός ο δείκτης εκτίμησης στο πρόσωπο του.
«Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά στη συνάντηση @NitaLowey με την παρουσία @USAmbPyatt η κοινή αντίληψη σε θέματα που αφορούν την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, η πρόοδος στον Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ- Ελλάδας και η ενίσχυση της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter μετά την συνάντηση που είχε χθες με την Αμερικανίδα αξιωματούχο.
Οι βάσεις
Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ με δικό του tweet ανέφερε ότι «απολαμβάνουμε μια στιγμή μεγάλης αισιοδοξίας στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδος και μια απαράμιλλη ευκαιρία.
Σε πρόσφατη συνέντευξη του στην Καθημερινή επισήμανε ότι ο ρυθμός της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών «είναι υψηλότερος από ότι ήταν για δεκαετίες». «Πρόκειται για την πολύ στενή εταιρική σχέση στη βάση της Σούδας, οι σημαντικές επιχειρήσεις με τα MQ-9 στη Λάρισα, ο βηματισμός των στρατιωτικών ασκήσεων μας και οι εναλλαγές (σ.σ. των Αμερικανικών δυνάμεων) μέσω της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης, η παρουσία της Ταξιαρχίας Αεροπορικής Μάχης στο Στεφανοβίκειο» όπως τόνισε.
Πηγή-φωτο: newpost.gr