Ξήλωσαν εκείνους που έχουν βαθιά γνώση των ελληνοτουρκικών

Ξήλωσαν εκείνους που έχουν βαθιά γνώση των ελληνοτουρκικών

Απίστευτο αλλά, δυστυχώς, πραγματικότητα

Ο νέος πρέσβης στην Άγκυρα είναι ο Μ. Διάμεσης, σύζυγος της Θ.-Π. Αγγελάτου, που υπηρετεί ως πρέσβης στην Τυνησία και είχε υπηρετήσει ως διπλωματική σύμβουλος του Ν. Δένδια στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Με πρώτο φόντο την κρίση που «ψήνουν» οι Τούρκοι στη Μεσόγειο, προκάλεσε εντύπωση που έγινε επιλογή σε πρόσωπο που πάντως δεν έχει «εξειδίκευση» στα ελληνοτουρκικά, αν και χειρίστηκε το θέμα της παρέμβασης του ΝΑΤΟ στο Μεταναστευτικό, με τις περιπολίες νατοϊκών σκαφών στο Αιγαίο αλλά και τις τριμερείς με την Αίγυπτο, που εκ των πραγμάτων έχουν σχέση με την Τουρκία και τις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Πάντως, έπειτα από μεγάλο διάστημα εκλείπουν από το ΥΠΕΞ και την υπηρεσιακή δομή του πρόσωπα που έχουν βαθιά γνώση των ελληνοτουρκικών και του Κυπριακού. Και αυτό γεννά ανησυχία, καθώς έχουμε εισέλθει σε περίοδο βαθιάς κρίσης με την Τουρκία. Εφεδρείες υπάρχουν, με πρώτη εκείνη του πρέσβη ε.τ. Γ. Σαββαΐδη, βαθύ γνώστη των ελληνοτουρκικών, αλλά και άλλων νεότερων (σε ηλικία) διπλωματών που έχουν υπηρετήσει στην Τουρκία και έχουν χειρισθεί τους φακέλους των ελληνοτουρκικών και του Κυπριακού.

Πιθανόν βεβαίως να υπάρχει η πρόθεση να αφεθεί ο χειρισμός των ελληνοτουρκικών απευθείας στο Μέγαρο Μαξίμου και έτσι είχαμε αυτήν την επιλογή προσώπων που θα αρκεστούν στην τυπική διαχείριση των τρεχόντων θεμάτων.

[email protected]

Φωτο: aa.com.tr


Σχολιάστε εδώ