Τόνι Μόρισον: Η γραφή είναι η λύτρωσή μου…

Τόνι Μόρισον: Η γραφή είναι η λύτρωσή μου…

-Είμαι ελεύθερη και φέρω την ευθύνη…

«Οι κλασικές σπουδές ήταν η υποειδίκευσή μου στο πανεπιστήμιο. Περισσότερο οι Έλληνες, λιγότερο οι Ρωμαίοι. Μου αρέσουν οι σκιές της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Τη γνώση που έχει ο χορός, το πάθος. Δεν μου αρέσουν μονάχα οι ιστορίες καθαυτές, πρωτίστως θαυμάζω τη βαθύτατη οξυδέρκεια των συγγραφέων τους. Ας μην αρχίσω να σας περιγράφω την αγάπη μου και το χρέος μου στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία, θα μιλάμε για ώρες.

Η γραφή μού είναι σήμερα απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε. Εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η άγνοια, το μίσος, η κακή λειτουργία των μέσων ενημέρωσης, το χρήμα, η διασκέδαση, όλα αυτά με κάνουν να ανατριχιάζω. Η γραφή είναι η λύτρωσή μου. Μέσα στη γραφή κανείς δεν μου υποδεικνύει τι να σκεφθώ ή τι να κάνω. Είμαι ελεύθερη και φέρω την ευθύνη. Ακόμη και αν κανένας δεν ενδιαφερόταν να εκδώσει το έργο μου, εγώ θα έγραφα ούτως ή άλλως. Στη γραφή φωλιάζει το οικουμενικό προτέρημα της αφήγησης. Η λογοτεχνία είναι το ουράνιο τόξο! Έξω από τη γραφή, η διάθεσή μου σκοτεινιάζει, πικραίνει. Είμαι πλέον αρκετά μεγάλη ώστε να βλέπω αγαπημένους φίλους να πεθαίνουν. Και αυτό μου υπενθυμίζει το αναπόφευκτο δικό μου τέλος».

Υπογραφή: Τόνι Μόρισον, κορυφαία αφροαμερικανίδα συγγραφέας, βραβευμένη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, που «έφυγε» πριν από λίγες μέρες, έχοντας συμπληρώσει 88 χρόνια ζωής

Φωτό: lifo.gr


Σχολιάστε εδώ