Στήριξη από Μέρκελ και Μακρόν θέλει ο Κυριάκος

Στήριξη από Μέρκελ και Μακρόν θέλει ο Κυριάκος

-Τι θα ζητήσει σε Παρίσι και Βερολίνο

Ο δημοσιονομικός χώρος είναι το μεγάλο άγχος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και κατά πόσο θα μπορέσει, με βάση τα περιθώρια που θα υπάρξουν, να προχωρήσει στις φοροελαφρύνσεις που έχει υποσχεθεί.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι κυρίαρχη η εκτίμηση ότι η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση θα έχει καλύτερη αντιμετώπιση από τους «θεσμούς» και τους εταίρους. Και προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένουν πολλά από τις επικείμενες επισκέψεις του πρωθυπουργού σε Γαλλία και σε Γερμανία.

Οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη τις προσεχείς ημέρες με τον γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και στα τέλη του Αυγούστου στη Γερμανία με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ θεωρούνται κομβικής σημασίας, καθώς σε αυτές θα έχει τη δυνατότητα να διαγνώσει τις προθέσεις των δύο βασικών παικτών της ευρωπαϊκής πολιτικής σκακιέρας και ως εκ τούτου να διαπιστώσει τα περιθώρια στήριξης του γαλλογερμανικού άξονα στην πολιτική του.

Εξάλλου η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων έμεινε στο συρτάρι του πρωθυπουργού, που δεν επιθυμεί στην παρούσα φάση να τον αναδείξει ως μείζονα στόχο, καθώς θεωρεί ότι μια εμμονή στο συγκεκριμένο αίτημα με βάση τα σημερινά δεδομένα θα δημιουργούσε μια ιδιαίτερα αρνητική ατμόσφαιρα για την ελληνική πλευρά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα αναμένεται να διαμηνύσει ότι το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια και η νέα κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε ανατροπή των συμφωνηθέντων με την προηγούμενη κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς οι συμφωνίες –μεταξύ αυτών και για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα– έγιναν εντός του πλαισίου του τρίτου Μνημονίου.

Για τον πρωθυπουργό είναι κομβικής σημασίας να περάσει την εικόνα και το μήνυμα στους ισχυρούς παίκτες της ΕΕ ότι η νέα κυβέρνηση είναι αξιόπιστη και δεν ανατρέπει διεθνείς συμφωνίες, ακόμα και εάν διαφωνεί τόσο στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθήθηκε επί Αλέξη Τσίπρα όσο και στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ως στόχο στις δύο αυτές σημαντικές επισκέψεις του αλλά και στην Ολλανδία –θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε–, που είναι στο πρόγραμμα μέχρι την πρώτη του παρουσία στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός το τριήμερο 6 – 8 Σεπτεμβρίου, να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας και να διαβεβαιώσει πως θα συνεχιστεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, ο ίδιος θέλει τη στήριξη των ευρωπαίων παικτών στην αλλαγή των βασικών οικονομικών δεδομένων, δηλαδή να έχει τη σύμφωνη γνώμη τους για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών κ.ά. Την ίδια στιγμή, όμως, δεν παραβλέπει και το μείζον εθνικό θέμα που υπάρχει μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και γνωρίζοντας ότι δεν δύναται η ανατροπή και η ακύρωσή της θα επιχειρήσει να αλλάξουν προβληματικά σημεία.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν από το πρωθυπουργικό επιτελείο και στο επικείμενο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, μετά τη ΔΕΘ, για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου και θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας. Για εκείνη την περίοδο ήδη επιχειρείται να υπάρξει συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έστω και για λίγα λεπτά, καθώς θα ακολουθήσει και επίσημη επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η άλλη κρίσιμη συνάντηση είναι αυτή που θα επιδιωχθεί, και όπως όλα δείχνουν θα γίνει, με τη νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ενώ θα υπάρξει και συζήτησή του με την προκάτοχό της και νέα σιδηρά κυρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε αυτές τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγεται ότι θετικό παρασκηνιακό ρόλο διαδραματίζει ο κεντρικός τραπεζίτης και διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, με τον πρωθυπουργό να λέει σε συνομιλητές του ότι πλέον έχει έναν αξιόπιστο και δυναμικό θεσμικό εταίρο και σύμμαχο.


Σχολιάστε εδώ