Γιάννης Μώραλης: Τα πέντε καυτά θέματα, που ζητάει λύση ο Πειραιάς

Γιάννης Μώραλης: Τα πέντε καυτά θέματα, που ζητάει λύση ο Πειραιάς

Απολύτως θετικές χαρακτήρισε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα Λιπάσματα και τις Φυλακές Κορυδαλλού, όμως υπάρχουν και στην πόλη μας θέματα που χρονίζουν και θα χρειασθεί η κυβερνητική παρέμβαση για να τακτοποιηθούν. «Δεχόμαστε με ικανοποίηση τις δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στην περιφέρειά μας, όμως θα διεκδικήσουμε και εμείς εκείνα που δικαιούται η πόλη μας», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πειραιά.

Αναφερόμενος στα πέντε θέματα που θα διεκδικήσει την κυβερνητική στήριξη ο δήμος, τα οποία, εφόσον δρομολογηθούν, θα δώσουν αέρα ανάπτυξης και δημιουργίας στην πόλη, είπε ότι είναι τα ακόλουθα:

«Πρώτα πρώτα», υπογράμμισε ο κ. Μώραλης «θα πρέπει να έχει λόγο και ρόλο ο δήμος στη διαχείριση της έκτασης γύρω από το ΣΕΦ. Είναι απαράδεκτο να μην έχει ο Πειραιάς καμία σχέση με τη διαχείριση του μεγαλύτερου οικοπέδου που περιλαμβάνεται στα όριά του. Από το 2017 υπάρχει πρόταση για τη δημιουργία φορέα διαχείρισης της έκτασης, στον οποίον θα μετέχουμε φυσικά και εμείς, αλλά ακόμα δεν έχει προχωρήσει. Είναι λοιπόν ευκαιρία για να προχωρήσει τώρα».

Η δεύτερη διεκδίκηση, αφορά την υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ, τόνισε ο κ. Μώραλης. «Το έργο αυτό ήταν προϋπόθεση για την έλευση του Τραμ στον Πειραιά. Το Τραμ είναι έτοιμο να έρθει, αλλά η υπογειοποίηση των γραμμών πήγε… περίπατο. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει και αυτή το έργο, γιατί θα ξεμπλοκάρει το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης αλλά και θα καταργήσει την ιδιότυπη διχοτόμηση του Πειραιά», υποστήριξε ο δήμαρχος.

«Το τρίτο θέμα που θα διεκδικήσουμε είναι η έκταση στο λιμάνι που παράνομα κατέχει ο ΟΛΠ, αφού ανήκει στον δήμο. Ο χώρος εκχωρήθηκε μαζί με τον ΟΛΠ στην Cosco, αλλά δεν του ανήκει. Δώσανε κάτι που δεν είχαν. Αυτή η παρανομία, η αδικία πρέπει να αποκατασταθεί», υπογράμμισε ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης.

Το τέταρτο θέμα που καίει τον Πειραιά είναι τα οικόπεδα της ΧΡΩΠΕΙ. Τεράστιοι χώροι στο Φάληρο αναξιοποίητοι, σε μια εποχή που και το εκατοστό της γης στην περιοχή αυτή είναι πολύτιμο, επισήμανε ο δήμαρχος, και το πέμπτο θέμα είναι ότι «θα πρέπει λύση να δοθεί άμεσα στο θέμα των Δικαστηρίων, είτε με τη δημιουργία δικαστικού μεγάρου στην πρώην Ράλλειο είτε σε οποιονδήποτε άλλο χώρο που θα υποδείξει το κράτος» και κατέληξε θυμίζοντας ότι «εμείς το κτίριο της Ραλλείου το έχουμε παραχωρήσει εδώ και τεσσεράμισι χρόνια, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση κωλυσιεργούσε. Τώρα το θέμα αυτό θα πρέπει να λήξει. Είναι ντροπή να έχουμε στην πόλη μας προσωρινό δικαστήριο από το 1985»!


Σχολιάστε εδώ