Τρέχουν να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους

Τρέχουν να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους

-Μέχρι τώρα ξεκίνησαν τη διαδικασία 14.191 και 64.657 έχουν μπει στην πλατφόρμα
-Πρόβλημα τα υποθηκοφυλακεία, που εκδίδουν το πιστοποιητικό βαρών μετά από 6 μήνες!

Παρότι καλοκαίρι και καύσωνας, προηγείται η διασφάλιση του σπιτιού, που είναι το καταφύγιο της οικογένειας. Απόδειξη, το ότι ήδη 14.191 δανειολήπτες (πριν από μία εβδομάδα ήταν 12.836) έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία προετοιμασίας της αίτησής τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Εξάλλου, 64.657 δανειολήπτες έχουν επισκεφθεί την πλατφόρμα διερευνητικά, εξετάζοντας αν είναι προς όφελός τους η κατάθεση της σχετικής αίτησης.

Οι εκτιμήσεις, πάντως, είναι ότι οι αιτήσεις που θα υποβληθούν θα φτάσουν τις 150.000 περίπου. Πολλοί κινδυνεύουν, όμως, να μην προλάβουν να ακολουθήσουν τη διαδικασία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς και σε αυτό το καυτό πρόβλημα, που αφορά τη σωτηρία του σπιτιού του δανειολήπτη, η γραφειοκρατία δημιουργεί εμπόδια, μπλοκάροντας την άμεση χορήγηση του πιστοποιητικού βαρών της πρώτης κατοικίας, το οποίο εκδίδουν τα υποθηκοφυλακεία και είναι το μοναδικό έγγραφο που πρέπει να προσκομίσει ο δανειολήπτης.

Και σύμφωνα με την έως τώρα… πρακτική, εκδίδεται μετά από έξι μήνες (!), όταν η πλατφόρμα θα λειτουργεί μέχρι το τέλος του 2019.

«Κούρεμα» 80%
Με δεδομένο ότι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μπορούν να ρυθμιστούν μόνο στεγαστικά δάνεια ή όσα επαγγελματικά έχουν ενέχυρο πρώτη κατοικία, οι τράπεζες προετοιμάζουν λύσεις «κουρέματος» μέχρι και 80% και για τις οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες.


Σχολιάστε εδώ