Όρους βάζει η Φώφη Γεννηματά

Όρους βάζει η Φώφη Γεννηματά

Κολλάει ο εκλογικός νόμος

-Διχάζει το Κίνημα Αλλαγής το γερμανικό εκλογικό σύστημα, που είναι μια παραλλαγή της απλής αναλογικής και του πλειοψηφικού, με αρκετούς βουλευτές να είναι υπέρ

Επιμένει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στο γερμανικό εκλογικό σύστημα, το οποίο έχει σηκώσει ως σημαία και είναι ένας συνδυασμός της αναλογικότητας με την κυβερνησιμότητα.

Προβλέπει, συγκεκριμένα, την εκλογή ενός αριθμού βουλευτών με λίστα, π.χ. 50 βουλευτών, και των υπόλοιπων βουλευτών ανά μονοεδρικές περιφέρειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εκλογικό αυτό σύστημα είχαν προτείνει ο Γιώργος Παπανδρέου και η Ντόρα Μπακογιάννη, πλην όμως δεν εφαρμόσθηκε ποτέ.

Σύμφωνα με γνωστούς εκλογολόγους, το γερμανικό εκλογικό σύ­στημα έχει την ιδιαιτερότητα να λειτουργεί ως απλή αναλογική και ως ενισχυμένη. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι στις μονοεδρικές περιφέρειες λειτουργεί ως πλειοψηφικό.
Και, επίσης, ότι ευνοεί το πρώτο κόμμα.

Όπως δε τονίζουν, ευνοεί και το δεύτερο κόμμα, γιατί του στρώνει τον δρόμο για τις επόμενες εκλογές, αν έχουν ανέβει τα ποσοστά του, καθώς θα λειτουργήσει ως πλειοψηφικό στις μονοεδρικές περιφέρειες. Το εκλογικό αυτό σύστημα, το οποίο θέλει να φέρει ο Μητσοτάκης, και μάλιστα δεν συζητά καμία αλλαγή, έχει διχάσει το ΚΙΝΑΛ.

Και μάλιστα, σύμφωνα με πολύ καλές πηγές, αν τελικά η κυβέρνηση το φέρει στη Βουλή, αρκετοί βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής θα ψηφίσουν υπέρ. Αυτός είναι και ο λόγος που τον τελευταίο καιρό το θέμα της αλλαγής του εκλογικού συστήματος δεν είναι πια ψηλά στην ατζέντα της προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Με βάση αυτόν τον διχασμό, δύσκολα θα συμπλεύσει η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ώστε να διασφαλιστούν οι 180 ψήφοι στην ψηφοφορία της τελικής διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος προκειμένου να καταργηθεί από την τωρινή Βουλή η απλή αναλογική, που ανοίγει την πόρτα στην ακυβερνησία.


Σχολιάστε εδώ