Η έλλειψη Κτηματολογίου κίνητρο εμπρησμών

Η έλλειψη Κτηματολογίου κίνητρο εμπρησμών

Οι φετινές πυρκαγιές μάς θύμισαν το πόρισμα της επιτροπής που είχε συσταθεί από τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά την τραγωδία στο Μάτι και είχε επικεφαλής τον καθηγητή Γιόχαν Γκολντάμερ.

Στην έκθεση των 150 σελίδων αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι στην πρόληψη δασικών πυρκαγιών συμμετέχουν 45 συναρμόδιοι φορείς, χωρίς όμως να μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, ενώ, όπως παρατήρησε η επιτροπή, «η έλλειψη Εθνικού Κτηματολογίου και Δασολογίου καθιστά εύκολη και δυνατή την καταπάτηση και οικειοποίηση καμένων δημοσίων δασικών εκτάσεων για αλλαγή της χρήσης τους, γεγονός που δίνει ένα ισχυρό κίνητρο στους επίδοξους εμπρηστές. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε περιοχές μεγάλης οικιστικής πίεσης και τουριστικής ανάπτυξης, όπου τα δάση καίγονται για να οικοπεδοποιηθούν.

Επίσης, σε αγροτικές περιοχές η χρήση φωτιάς είναι μέσο εκχέρσωσης δασών και μετατροπής δασικών εκτάσεων σε γεωργικές καλλιέργειες».

Η τότε ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, με διαδοχικές παρατάσεις (η τελευταία λήγει τον Αύγουστο του 2020), νομοθέτησε έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες να εξαγοράσουν τις εκτάσεις που εμφανίζονται στον δασικό χάρτη ως δασικές και εκχερσώθηκαν για γεωργική εκμετάλλευση πριν από το 1975.

Μέσα σε λίγους μήνες υποβλήθηκαν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις που αφορούσαν εκατοντάδες χιλιάδες εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις, ενώ η Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων και το ΓΕΩΤΕΕ προσέφυγαν στο ΣτΕ.


Σχολιάστε εδώ