Ξοφλάμε το ΔΝΤ

Ξοφλάμε το ΔΝΤ

Αυτός είναι ο άμεσος στόχος του Ελληνικού Δημοσίου, η πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος των δανείων του ΔΝΤ, το ύψος του οποίου ανέρχεται σήμερα σε 3 δισ. ευρώ περίπου, δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι «θα προεξοφληθεί εκείνο το τμήμα των δανείων που έχει τρέχον κόστος άνω του 5% και το οποίο αντικαθίσταται από δανεισμό, το κόστος του οποίου, σύμφωνα με την πρόσφατη έκδοση ομολόγων, ανέρχεται σε 1,9%».

Φέσια…
Σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ και στο μεγαλύτερο μέρος τους αφορούν κυρίως εκκρεμείς συντάξεις και οφειλές των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, του ΕΟΠΥΥ, των νοσοκομείων και των ΟΤΑ, που έχουν είτε νομικά είτε διοικητικά κωλύματα στην είσπραξή τους από τους φορείς υποδοχής.

Και ο Χρ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι η πρόβλεψη του τρίτου προγράμματος ήταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να είχαν μηδενιστεί μέχρι τον Αύγουστο του 2018, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε. Και ήδη έχει ξεκινήσει η κατάρτιση νέου πλάνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών.


Σχολιάστε εδώ