Όχι βόλεμα ημετέρων

Όχι βόλεμα ημετέρων

Τώρα που πέρασαν στο ΥΠΕΞ τα Γραφεία Τύπου Εξωτερικού, θα πρέπει να γίνει νέος εξαρχής σχεδιασμός για τη λειτουργία της δημόσιας διπλωματίας εντός του πλαισίου της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής… Με συγκεκριμένο πλαίσιο, στόχους και χρονοδιαγράμματα.

Δεν μπορεί η δημόσια διπλωματία στο εξωτερικό να εξαντλείται στη μετάφραση δημοσιευμάτων που αφορούν την Ελλάδα. Και όταν αυτό αφορά την Τουρκία ή την Αλβανία και τα Σκόπια, ίσως είχε κάποια σημασία. Αλλά τα μεταφρασμένα δημοσιεύματα από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία ή το Λουξεμβούργο είναι προφανές ότι πρόκειται περί σπατάλης δυνάμεων. Και βολέματος ημετέρων…

Τα ΥΠΕΞ της Αλβανίας και του Κοσόβου υπέγραψαν συμφωνία για συνένωση των διπλωματικών και προξενικών τους αποστολών, καθώς και για στρατηγική συνεργασία στην εξωτερική πολιτική. Ο εκτελών χρέη ΥΠΕΞ της Αλβανίας Γκεντ Τσακάι (που προέρχεται από το Κόσοβο και ο Πρόεδρος Μέτα δεν έχει υπογράψει τον διορισμό του) αναφέρθηκε στους πυλώνες της συμφωνίας αυτής, πολιτικό, διπλωματικό, πολιτιστική διπλωματία, επαγγελματική κατάρτιση. Και πρόσθεσε ότι η Αλβανία αναλαμβάνει και την άμεση εκπροσώπηση και την άνευ όρων προώθηση των επίσημων θέσεων του Κοσόβου, εκεί όπου η εκπροσώπηση του Κοσόβου είναι αδύνατη.

Επειδή είναι γνωστό ποιες χώρες της ΕΕ δεν έχουν σχέσεις με το Κόσοβο (Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία κ.ά.), θα θέλαμε απλώς να επιστήσουμε την προσοχή στους χειριστές του ΥΠΕΞ, καθώς δεν αποκλείεται μια μέρα να βρεθούμε ξαφνικά με την αλβανική πρεσβεία στην Αθήνα να εκπροσωπεί και το… Κόσοβο.

[email protected]


Σχολιάστε εδώ