Νέο Ασφαλιστικό, με τρεις πυλώνες…

Νέο Ασφαλιστικό, με τρεις πυλώνες…

…προτείνουν τα Επιμελητήρια. Ήταν το θέμα για το οποίο ενη­μέρωσε τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ο πρόεδρος της Κε­ντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Τρίτη.

Και περιέγραψε ένα ένα τα βήματα που πρέπει να γίνουν, επισημαίνοντας ότι το σύστημα στην τελική του ανάπτυξη θα εξασφαλίζει ποσοστό αναπλήρωσης στο 70% με 75%.

Συγκεκριμένα:
Ο πρώτος (κρατικός – διανεμητικός) πυλώνας θα πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να αποδίδει 40% – 50% συνολική αναπλήρωση, ως προς το κρα­τικό σκέλος, για 40 χρόνια ασφάλισης. Ο δεύτερος (κεφαλαιοποιητικός) πυλώνας θα παρέχει συντάξεις καθορισμένων εισφορών. Η ασφάλιση σε αυτόν θα είναι υποχρεωτική και τα αποθεματικά θα προικοδοτούνται από την περιουσία των παλαιών Ταμείων. Ο τρίτος πυλώνας αφορά τις ατομικές αποταμιεύσεις, με φορολογικά κίνητρα και πιθανή αξιοποίηση ακινήτων των ασφαλισμένων.

Μάλιστα, με στόχο την ταχεία περίοδο προσαρμογής, τα Επιμελητήρια προτείνουν οι άνω των 50 ετών ασφαλισμένοι να παραμένουν στο σημερινό σύστημα, οι νέοι εργαζόμενοι κάτω των 30 ετών να εντάσσονται υποχρεωτικά στο νέο σύστημα, ενώ οι ενδιάμεσες ηλικίες να μπορούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα εθελοντικά.


Σχολιάστε εδώ