Μητσοτάκης: Προχωράμε ολοταχώς
Να μη χαθεί ούτε μία μέρα
-Τώρα που όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνονται και έχουν χάσει τον μπούσουλα
Με… το πόδι στο γκάζι θα εξακολουθήσει να κινείται η κυβέρνηση και τους επόμενους μήνες. «Δεν υπάρχει χρόνος για χαλάρωση.
Να μη χαθεί ούτε μία μέρα», είναι το μήνυμα του Κυρ. Μητσοτάκη προς τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά όχι μόνο. Το είπε ευθέως στις πρώτες συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, το επαναλαμβάνει και στη διάρκεια των επισκέψεών του στα υπουργεία.
Στόχος του πρωθυπουργού είναι το ταχύτερο δυνατόν να προωθηθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες και να δρομολογηθούν μέτρα που αφενός θα δίνουν λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα και αφετέρου θα αλλάζουν τα δεδομένα σε κάθε τομέα, ούτως ώστε να εδραιωθεί στην κοινωνία η αίσθηση (βεβαιότητα) ότι η χώρα εισέρχεται σε μια νέα εποχή. Αίσθηση που αν κρίνει κανείς από τις αντιδράσεις στην Ευρώπη (άρθρα στα Μέσα Ενημέρωσης) επεκτείνεται και πέρα από την ελληνική επικράτεια.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι η αλλαγή κλίματος στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διευκολύνει την προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να πετύχει τη βασική επιδίωξή του, που δεν είναι άλλη από τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Η… βιασύνη ωστόσο που επιδεικνύουν στο επιτελείο του πρωθυπουργού έχει έναν ακόμη, δευτερεύοντα, αλλά σημαντικό στόχο: Θέλουν να προλάβουν να προωθήσουν σειρά μέτρων και αποφάσεων, εκμεταλλευόμενοι τη θερινή περίοδο, αλλά και το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση τελεί ακόμη υπό το σοκ της ήττας στις εκλογές και βρίσκεται ακόμη σε περίοδο ανασύνταξης.
Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση, εν μέσω έντονων αντιδράσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προώθησε σειρά νομοθετημάτων, με κορυφαίο την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Την έγκριση της Βουλής πήραν ακόμη οι ρυθμίσεις για την άρση των δυσλειτουργιών και η ακυβερνησία που προκαλεί στους δήμους η απλή αναλογική. Η συνέχεια θα είναι το ίδιο έντονη και στους επόμενους μήνες.
Θέμα ημερών είναι να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία που θα δίνει το δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς και τους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό. Θα ακολουθήσει το φορολογικό Β’ με τις μειώσεις φόρων αλλά και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που στο πρωθυπουργικό περιβάλλον θεωρούν κομβικής σημασίας. Με το σκεπτικό ότι θα περιορίσει δραστικά τη γραφειοκρατία και θα δίνει επιπλέον κίνητρα για τους επενδυτές.
Εντός του Αυγούστου ο υπουργός Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδης θα φέρει τρεις ΚΥΑ για το ζήτημα του Ελληνικού, που θα βοηθήσουν στο να αρθεί το αδιέξοδο και να ξεκινήσουν οι εργασίες. Ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει ως στόχο το αργότερο μέχρι το τέλος του 2019 «να έχουν μπει οι μπουλντόζες και να έχουν πιάσει δουλειά». Τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την επιλογή των μελών της ηγεσίας της Δικαιοσύνης (Άρειος Πάγος, Συμβούλιο της Επικρατείας).
Εκτιμάται ότι μέσα στον Σεπτέμβριο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης θα παρουσιάσει το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ.
Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ