Μάχη για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Μάχη για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Με αργά αλλά σταθερά βήματα κινείται η κυβέρνηση ως προς την επίτευξη ενός εκ των βασικών της στόχων στο πεδίο της οικονομίας, που δεν είναι άλλος από τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Το οικονομικό επιτελείο κρατάει χαμηλούς τόνους, προκειμένου να μη δημιουργηθούν υπερβολικές προσδοκίες, ταυτόχρονα όμως διαμηνύει ότι ωριμάζουν οι συνθήκες ώστε η χώρα μας να επιδιώξει πιο ρεαλιστικούς στόχους όσον αφορά το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Κομβικής σημασίας θεωρούν στην κυβέρνηση τη συνεδρίαση του Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου, καθώς εκεί θα τεθεί επί τάπητος το θέμα από τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και είναι πολύ πιθανό να κριθεί –σε μεγάλο βαθμό– η τύχη του ελληνικού αιτήματος για μείωση των πλεονασμάτων.

Μέχρι τότε, όμως, θα έχουν προηγηθεί πολλά και σημαντικά. Κατά πρώτον, είναι το προγραμματισμένο για τις 29 Αυγούστου ταξίδι του Κυρ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο, όπου και θα συναντηθεί με την Άνγκ. Μέρκελ. Πρόθεσή του είναι να παρουσιάσει όλα τα στοιχεία και αναλυτικά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ώστε να την πείσει να δώσει, από την πλευρά της, το «πράσινο φως» για τη μείωση των πλεονασμάτων.

Δύσκολη αποστολή, αλλά στο επιτελείο του πρωθυπουργού αισιοδοξούν και ένας από τους λόγους είναι το ευνοϊκό κλίμα που υπάρχει για την ελληνική οικονομία στις αγορές, με τη σημαντική μείωση των επιτοκίων για τα κρατικά ομόλογα. Στην προσπάθειά του να κάμψει τις αντιρρήσεις της γερμανίδας καγκελαρίου ο κ. Μητσοτάκης θα εκθέσει τις έως τότε αποφάσεις της κυβέρνησης στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων αλλά και των επενδύσεων.


 Η Moody’s στις 23 Αυγούστου θα δώσει τον τόνο στο ραντεβού Μέρκελ – Μητσοτάκη


Λίγες ημέρες πριν από το ραντεβού Μέρκελ – Μητσοτάκη, και συγκεκριμένα στις 23 Αυγούστου, η Moody’s θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεσή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ενδεχόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας θα βελτιώσει περαιτέρω το διεθνές κλίμα για τη χώρα μας και θα διευκολύνει τις κινήσεις του κ. Μητσοτάκη.

Μια πρώτη συζήτηση σχετικά με το ελληνικό αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ίσως να γίνει στη συνεδρίαση του EuroWorking Group που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.

Υπέρ της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων τάσσεται το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, ώστε –όπως σημειώνει– να προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, που θα δημιουργήσει περιθώρια για μείωση των φόρων, καθώς και για αύξηση των επενδύσεων και των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα.

Όσον αφορά το τρέχον έτος, στην έκθεσή του για το β’ τρίμηνο το Γραφείο Προϋπολογισμού διαπιστώνει απόκλιση σε ορισμένα οικονομικά μεγέθη, αλλά χωρίς να εκφράζει εκτιμήσεις για απώλεια του βασικού στόχου. «Ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% είναι εφικτός, αλλά έχει ρίσκο», επισημαίνει.


Σχολιάστε εδώ