5.044 πρόσφυγες ήρθαν σε έναν μήνα!

5.044 πρόσφυγες ήρθαν σε έναν μήνα!

Με έκδηλη ανησυχία παρακολουθούν στην κυβέρνηση τη σταθερά αυξητική τάση που καταγράφουν οι αφίξεις προσφύγων – μεταναστών στη χώρα μας. Και αυτό διότι αν συνεχιστεί το φαινόμενο αυτό, η ήδη εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που υπάρχει στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι πολύ πιθανό να τεθεί εκτός ελέγχου.

Το πρώτο εξάμηνο του 2019 οι αφίξεις ήταν αυξημένες κατά 30% σε σχέση με το 2018, ενώ η αυξητική τάση συνεχίσθηκε και τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τον προηγούμενο μήνα έφτασαν στα νησιά 5.044 πρόσφυγες – μετανάστες, από τους οποίους σχεδόν οι μισοί (2.484) αποβιβάσθηκαν στη Λέσβο, η οποία δέχεται τον μεγαλύτερο όγκο, καθώς υπάρχει στη Μόρια το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπου η κατάσταση είναι από δύσκολη έως τραγική. Το κέντρο έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 3.000 άτομα και τον Ιούλιο βρίσκονταν εκεί πάνω από 7.000 πρόσφυγες.

Η αύξηση του αριθμού των αφίξεων κατά τη θερινή περίοδο θεωρείται εύλογη καθώς ο καλός καιρός ευνοεί τις μετακινήσεις με τα μικρά σκάφη από την Τουρκία. Το γεγονός όμως ότι η αυξητική ροή έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2019, χειμώνα δηλαδή, οδηγεί ορισμένους στην κυβέρνηση στο συμπέρασμα ότι η τουρκική πλευρά έχει «χαλαρώσει» τους ελέγχους στα λιμάνια. Με συνέπεια όλο και περισσότεροι να βρίσκουν τρόπο να επιβιβασθούν σε ένα από σκάφη της γειτονικής χώρας και να ταξιδέψουν με προορισμό ένα από τα εγγύτερα ελληνικά νησιά.

Οι φορείς των νησιών εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση που διαμορφώνεται και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η σημαντική αύξηση του αριθμού των προσφύγων στην περιοχή. Έχουν μάλιστα ζητήσει συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να τους εκθέσουν την κατάσταση και να ζητήσουν τη λήψη μέτρων για την αποσυμφόρηση των νησιών.

Σημειώνεται ότι μετά τις εκλογές επισκέφθηκαν τη Λέσβο τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για το Μεταναστευτικό Γ. Κουμουτσάκος. Ενώ ο πρώτος περιέγραψε ως καλή την κατάσταση στο κέντρο της Μόριας, ο δεύτερος τη χαρακτήρισε δύσκολη.


Σχολιάστε εδώ