Οριζόντια παράταση μέχρι το τέλος του 2020 για τα «ορφανά» ακίνητα

Οριζόντια παράταση μέχρι το τέλος του 2020 για τα «ορφανά» ακίνητα

Τελευταία ευκαιρία για τα ακίνητα τα οποία φαίνονται στο Κτηματολόγιο ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» έδωσε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, μέσω διάταξης του πολυνομοσχεδίου, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή προ δεκαημέρου.

Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των «ορφανών» ακινήτων σε όλη τη χώρα υπολογίζεται ότι είναι γύρω στα 160.000, εκ των οποίων τα 130.000 ανήκουν ήδη στο Δημόσιο, αφού –προ εικοσαετίας– δεν είχε υποχρέωση να τα δηλώσει στο Κτηματολόγιο.

Η συγκεκριμένη διάταξη ισχύει για 21 περιοχές που η προθεσμία έληξε το 2017 αλλά και για άλλες 14 που έληξε το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου του περασμένου έτους. Αφορά σχεδόν 15.000 ιδιοκτήτες, των οποίων οι προθεσμίες δήλωσης των ακινήτων τους στο Κτηματολόγιο έληξαν τον Νοέμβριο του 2018.

Στις περιοχές αυτές οι ιδιοκτήτες έχουν μία (τελευταία από ό,τι φαίνεται) ευκαιρία να διεκδικήσουν εκ νέου τα ακίνητά τους, δηλώνοντάς τα στο Κτηματολόγιο, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2020. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η προθεσμία θα λήγει κάθε 31η Δεκεμβρίου που θα συμπληρώνονται οκτώ χρόνια.

Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες αυτοί δεν αξιοποιήσουν την τελευταία αυτή ευκαιρία που δίνεται, μετά το πέρας της προθεσμίας θα έχουν το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής μόνο για χρηματική αποζημίωση και όχι για την επιστροφή της κυριότητας του ακινήτου.


Σχολιάστε εδώ