Εθνικό κεφάλαιο αποτελεί η ελληνόκτητη ναυτιλία
Θεόδωρος Βενιάμης, πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών
-Προτεραιότητα είναι η αναζωπύρωση της ναυτοσύνης του λαού μας
«Σε εθνικό επίπεδο, η ελληνόκτητη ναυτιλία αυταπόδεικτα έχει αναγορευθεί σε εθνικό κεφάλαιο υπερκομματικού χαρακτήρα για τη χώρα μας και παραμένει κοινός στόχος Πολιτείας και εφοπλισμού να διατηρηθούν οι στενοί δεσμοί της με τον τόπο. Η προϋπόθεση είναι μία: να παραμείνει διεθνώς ανταγωνιστική και άρα βιώσιμη», τονίζει στην ετήσια έκθεση για το 2018 – 2019 ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης.
«Η ναυτιλία, προκειμένου να ανταποκριθεί αποτελεσματικά, χρειάζεται ένα σταθερό κανονιστικό πλαίσιο με ισότιμους όρους διεθνώς όσον αφορά τον εμπορικό ανταγωνισμό αλλά και τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς», επισημαίνει ο κ. Βενιάμης και συμπληρώνει: «Προτεραιότητα της ΕΕΕ παραμένει και η αναζωπύρωση της ναυτοσύνης του λαού μας.
Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι η αναβάθμιση της εικόνας του ναυτικού επαγγέλματος στην κοινωνία, η βελτίωση του συστήματος της ναυτικής εκπαίδευσης αλλά και η προσέλκυση ικανών και κατάλληλα εκπαιδευμένων νέων στελεχών στα πλοία και στις εταιρείες. Για την επίτευξη των στόχων η ΕΕΕ έχει ένα ολιστικό πρόγραμμα δράσης, βασισμένο σε ρεαλιστικές προτάσεις, το οποίο είναι στη διάθεση της πολιτείας», κατέληξε ο κ. Θεόδωρος Βενιάμης.
Ο ελληνικός εμπορικός στόλος είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο με 4.936 πλοία (άνω των 1.000 gt), χωρητικότητας 389,69 εκατομμυρίων τόνων, και παρουσιάζει αύξηση γύρω στο 6,63% σε σχέση με το 2018. Αντιπροσωπεύει δε τη χωρητικότητα του 53% του στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 20,9% του παγκόσμιου στόλου.
Οι έλληνες εφοπλιστές ελέγχουν πλέον το 31,99% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων αργού πετρελαίου, το 23,12% του παγκόσμιου στόλου πλοίων χύδην ξηρού φορτίου και το 15,17% του παγκόσμιου στόλου πλοίων μεταφοράς χημικών και παραγώγων πετρελαίου.
Το 2018 οι εισροές συναλλάγματος ήταν 16,629 δισ. ευρώ, ήτοι αύξηση κατά 14,89% σε σχέση με το 2017. Οι καθαρές εισροές στην ελληνική οικονομία ανέρχονται στα 5,585 δισ. ευρώ, έναντι 4,953 δισ. ευρώ το 2017.
Φωτο: periodista