Επί Όθωνα, το 1856, ο πρώτος νόμος κατά του καπνίσματος!

Επί Όθωνα, το 1856, ο πρώτος νόμος κατά του καπνίσματος!

-Και 163 χρόνια από τότε το κάπνισμα πάει σύννεφο!

Δεν πρόλαβε καλά καλά να ορκιστεί ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρώτη σοβαρή εξαγγελία του ήταν ότι θα φέρει άμεσα νόμο ο οποίος θα απαγορεύει το κάπνισμα παντού.

Σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, με τους θεριακλήδες να τα βάφουν μαύρα για άλλη μια φορά και τους παλιούς, που έχουν… φάει με το κουτάλι τη νικοτίνη, να χασκογελάνε γιατί χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις εξαγγέλλουν ότι θα απαγορεύσουν το κάπνισμα και τελικά μένουν στα λόγια, με τη χώρα να ντουμανιάζει από τη μια άκρη στην άλλη…

Και πάντα επιβεβαιώνονται. Το κάπνισμα αντιστέκεται από τότε που εμφανίστηκε και οι καπνοβιομηχανίες θησαυρίζουν, με τα θύματα του τσιγάρου να αυξάνουν και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό να πορεύεται τη «Μακαρία Οδό». Και οι εκστρατείες κατά του καπνίσματος μένουν στα λόγια…

Η πρώτη εκστρατεία κατά του καπνίσματος έγινε πριν από 163 χρόνια, το 1856, επί Όθωνα, όταν η απελευθερωμένη Ελλάδα έκανε τα πρώτα της βήματα. Τότε ψηφίστηκε ο πρώτος αντικαπνιστικός νόμος.

(*) «Μάλιστα, απολαυστική (αλλά και χαρακτηριστική των διαστάσεων του προβλήματος) είναι μια περιγραφή του λογοτέχνη – ιστορικού Δημήτρη Φωτιάδη από την Εθνοσυνέλευση του 1832 στο προάστιο της Πρόνοιας, κάτω από το Παλαμήδι τ’ Αναπλιού (βλ. ‘‘Πελοποννησιακή Πρωτοχρονιά’’, 1961). Μήνα Ιούλιο, εκεί είχαν συναχθεί οι πληρεξούσιοι (εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού), ενώ για βουλευτήριο είχανε στήσει μια παράγκα από ‘‘αροκάνιστες πεύκινες σανίδες με χωματένιο πάτωμα και με τρεις σειρές σκαμνιά’’.

Αντίκρυ στην είσοδο ήταν η έδρα του προέδρου και δίπλα στο προεδρείο είχαν κατασκευαστεί δύο εξέδρες για το διπλωματικό σώμα και τους ‘‘διακεκριμένους ξένους’’. Οι πληρεξούσιοι μπαίνοντας ήταν υποχρεωμένοι να αφήνουν στην είσοδο, όχι μόνο τ’ άρματά τους, αλλά και τα τσιμπούκια τους, αφού απαγορευόταν το κάπνισμα εντός της παράγκας λόγω της υψηλής αναφλεξιμότητας των δομικών υλικών του βουλευτηρίου… Μολαταύτα, οι ευρηματικοί και θεριακλήδες πρόγονοί μας βρήκαν λύση και σε αυτό!

Οι ‘‘τσι­μπουκτσήδες’’ [συνεργάτες] των ‘‘πατέρων του λαού’’ ακροβολίστηκαν εκτός του παραπήγματος και ‘‘εισήγον δια των χασμάδων των κακώς προσαρμοσμένων σανίδων τα στόμια των ανημμένων μακρών καπνοσυρίγγων… οι δε πληρεξούσιοι ερρόφων ούτως εξ αυτών και πολλάκις ούτω κυαναί καπνού έλικες ανέθρωσκον που και που εν μέσω του Συνεδρίου’’».
—————
(*) Σημ. «ΠΑΡΟΝ»: Το παραπάνω κείμενο ανήκει στον Ιωάννη Μιχαήλ Μιχαλακόπουλο, από σχετική επιστολή του η οποία δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή».


Σχολιάστε εδώ