Τι πρέπει να προσέχουμε για να αποκτήσουμε ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα

Τι πρέπει να προσέχουμε για να αποκτήσουμε ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα


Του
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΥΡΟΓΙΑΝΝΗ,
Ειδικού Παθολόγου


«Υγεία πάνω από όλα». Μια φράση που συχνά ακούγεται από το στόμα των Ελλήνων. Και γιατί όχι; Τα σώματά μας είναι αριστοτεχνικά φτιαγμένα, με μηχανισμούς που προκαλούν δέος στο σύγχρονο ιατρό επιστήμονα. Από τη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου και τα βλαστοκύτταρα (stem cells), στο ασύλληπτης ευφυίας αμυντικό μας σύστημα, δεν θα έπρεπε να είναι τόσο δύσκολο το να διατηρήσουμε τα σώματα μας πλήρως υγιή. Δύο είναι οι κεφαλαιώδους σημασίας οδοί πρόληψης που θα έπρεπε ο καθένας μας να ακολουθεί. Η οδός των ορθών, έγκαιρων διαγνωστικών εξετάσεων (check ups) με την καθοδήγηση του ιατρού μας και η οδός της διατήρησης ενός υψηλού αμυντικού συστήματος υιοθετώντας έναν υγιή τρόπο ζωής με ωφέλιμες συμπεριφορές και χρήσιμες συνήθειες.

H πρώτη οδός πρόληψης των τακτικών διαγνωστικών εξετάσεων είναι πολύ σημαντική για όλο τον πληθυσμό. Για να είναι οι εξετάσεις αυτές ορθά οργανωμένες και στοχευμένες θα πρέπει πρώτα να επισκεπτόμαστε τον ιατρό μας, ο οποίος με κλινική εξέταση και καταγραφή του ατομικού και οικογενειακού μας ιστορικού θα προσαρμόζει τις εξετάσεις μας κατάλληλα και εξατομικευμένα ανάλογα πάντα με την ηλικία και το φύλο μας. Ο βασικός έλεγχος και για τα δύο φύλα είναι:

· Γενική αίματος.
· Ταχύτητα καθίζησης ερυθρών.
· ‘Έλεγχος ήπατος.
· Εξέταση λιπιδαιμικού προφίλ.
· Γλυκόζη.
· Ουρία/ κρεατίνη/ ουρικό οξύ.
· Γενική ούρων.
· Έλεγχος θυρεοειδή.
· Εξέταση πνευμόνων.
· Καρδιολογικός έλεγχος.
· Κολονοσκόπηση (άνω των 45).

Για τις γυναίκες:

· Τεστ ΠΑΠ.
· Υπερηχογράφημα ή/και μαστογραφία.

Για τους άνδρες:

· PSA.
· Δακτυλική εξέταση του προστάτη.

Οι ορθές τακτικές προληπτικές εξετάσεις βοηθούν στο να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας καθώς πορευόμαστε στην καθημερινότητα μας, ώστε, όπου και όποτε χρειάζεται να γίνονται διορθωτικές κινήσεις για βελτιστοποίηση της υγείας μας. Αυτό αποτελεί εξαιρετικό τρόπο ώστε να προλαβαίνουμε σε πρώιμα στάδια πιθανές ανισορροπίες στο σώμα και να το επαναφέρουμε στην ισορροπία του, πολύ πριν το ενδεχόμενο εξέλιξης τους σε νόσο.

Ας δούμε τώρα τη δεύτερη οδό η οποία αποτελεί επίσης ουσιαστικό και ενεργό τρόπο πρόληψης, που είναι η διατήρηση ενός υψηλού αμυντικού συστήματος. Εδώ θα πρέπει να εμβαθύνουμε στα σημαντικότερα ριζικά αίτια που συντελούν σε ένα ισχυρό αμυντικό σύστημα και που οδηγούν τον άνθρωπο σε μια υγιή, πολυετή, ευτυχισμένη ζωή.

Η φροντίδα της καλής λειτουργίας της φυσιολογίας του σώματος μας:

· Βαθύς, ποιοτικός ύπνος.
· Βαθιά, αργή, κοιλιακή αναπνοή με τακτικές ευκαιρίες χαλάρωσης από το στρες μέσα στην ημέρα.
· Τακτική άσκηση και κίνηση.
· Σεβασμός στους κιρκάδιους ρυθμούς μας.

Η ενεργή επιλογή του περιβάλλοντος μας:

· Καθαρό νερό.
· Καλή ποιοτική τροφή.
· Στέγη απαλλαγμένη όσο το δυνατόν από μολυντικούς, τοξικούς παράγοντες.

Η συνειδητή διαχείριση των σχέσεων μας:

· Υγιείς οικογενειακοί δεσμοί αγάπης.
· Ποιοτική σχέση συντροφικότητας.
· Ουσιαστικές φιλίες.
· Ισορροπημένη κοινωνική ζωή.
· Ενεργή διαχείριση του συναισθήματος και της διάνοιας μας.

Σε αυτά τα βασικά μπορούμε να προσθέσουμε:

· Τον τακτικό καθαρισμό του σώματος από έκθεση σε τοξίνες.
· Την ταυτόχρονη αποφυγή τοξικών για το σώμα συνηθειών (κάπνισμα, αλκοόλη).
· Τη διαρκή φροντίδα για την καλή λειτουργία του πεπτικού και των εντέρων-υγιής μικροβιακή χλωρίδα.

Και τέλος:

· Τον τακτικό έλεγχο βιταμινών και ενίσχυση του σώματος, εάν και εφόσον χρειάζεται, με συμπληρώματα στοχευμένα στην άνοδο του αμυντικού μας συστήματος.

Ας θυμόμαστε λοιπόν ότι το γερό αμυντικό σύστημα είναι αυστηρά προσωπική υπόθεση και κάτι που όλοι μπορούμε με φροντίδα να επιτυγχάνουμε. Και ενθυμούμενοι τα λόγια του Βολτέρου, «ας αποφασίσουμε να γίνουμε ευτυχείς επειδή κάνει καλό στην υγεία!».


Σχολιάστε εδώ