Τα μυστικά των καλοκαιρινών φρούτων

Τα μυστικά των καλοκαιρινών φρούτων


Της
ΕΥΑΣ ΚΑΦΕΤΖΗ
BSc Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου,
Επιστημονικής Διευθύντριας
ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ–ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πτολεμαΐδας
[email protected]


Τα φρούτα του καλοκαιριού είναι δροσιστικά, με πολύ νερό και θρεπτικές αξίες. Ας δούμε αναλυτικά τι μας προσφέρει το καθένα από αυτά:

Καρπούζι: 100 γραμμάρια – 20 θερμίδες
Το καρπούζι εκτός από νερό και ζάχαρη που μας προσφέρει, υπάρχει η πεποίθηση ότι δεν έχει άλλες θρεπτικές ουσίες, αλλά αυτό λάθος. Το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση. Εκτός όμως από την βιταμίνη C το καρπούζι περιέχει και λυκοπένιο, εξίσου ισχυρό α­ντιοξειδωτικό συστατικό με αντικαρκινική δράση. Επίσης περιέχει βιταμίνη Α και κάλιο.

Πεπόνι: 100 γραμμάρια – 35 θερμίδες
Το πεπόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και Α. Η βιταμίνη Α βοηθάει στην καλή λειτουργία της οράσεως και στο δέρμα. Το πεπόνι είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, το οποίο συμμετέχει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, σε νιασίνη, η οποία έχει ενεργό ρόλο στη λιπόλυση και σε θειαμίνη. Ένα βασικό συστατικό του πεπονιού είναι η β-καροτίνη. Η β-καροτίνη αυξάνεται όσο ωριμάζει το πεπόνι. Εμφανίζει αντιοξειδωτική δράση, καθώς προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες.

Κεράσι: 100 γραμμάρια – 55 θερμίδες
Το κεράσι είναι ένα φρούτο, το οποίο περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά, καθώς και διάφορα ιχνοστοιχεία. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και Α, περιέχει ασβέστιο, κάλιο και φυτικές ίνες. Αυτό που κάνει το κεράσι ξεχωριστό είναι η περιεκτικότητα του σε ανθοκυανίνες και β-καροτένιο. Και οι δύο ουσίες παρουσιάζουν αντιοξειδωτική και αντιφλωγμονώδη δράση. Το κεράσι περιέχει και φλαβονοειδή, τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτική δράση. Τέλος καλό είναι το κεράσι να καταναλώνεται από άτομα, τα οποία εμφανίζουν αυξημένο ουρικό οξύ, διότι έχει ανακαλυφθεί ότι βοηθάει στη μείωσή του.

Ροδάκινο: 100 γραμμάρια – 50 θερμίδες
Το ροδάκινο περιέχει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βοηθάνε στην καλή λειτουργία του εντέρου, καθώς και στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Περιέχει επίσης βιταμίνες C και Α, καθώς και κάλιο και σίδηρο. Ο σίδηρος συμμετέχει στη μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς. Να μην ξεχάσουμε να προσθέσουμε ότι το ροδάκινο εκτός των παραπάνω περιέχει και ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών.

Νεκταρίνι: 100 γραμμάρια – 48 θερμίδες
Το νεκταρίνι είναι ένα φρούτο το οποίο καταναλώνεται συχνά από άτομα με δυσκοιλιότητα. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Το νεκταρίνι εκτός από φυτικές ίνες περιέχει κάλιο και βιταμίνη C και Ε. Το κάλιο συμμετέχει στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και στη ρύθμιση της πιέσεως, ενώ η βιταμίνες C και Ε έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, οι οποίες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Κορόμηλο: 100 γραμμάρια – 40 θερμίδες
Το κορόμηλο είναι ένα φρούτο το οποίο περιέχει δύο βιταμίνες με αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση που προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, την βιταμίνη C και Α. Περιέχει και το κορόμηλο αρκετή ποσότητα φυτικών ινών, που καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα αλλά και νιασίνη. Η νιασίνη έχει βρεθεί ότι βοηθάει τα άτομα με αρθρίτιδα, υψηλή χοληστερόλη και πνευματική κόπωση.


Σχολιάστε εδώ