Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Γ. Αδαμίδης: Η ΔΕΗ είναι εθνική υπόθεση και δεν προσφέρεται για στείρα πολιτική αντιπαράθεση
Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΔΑΜΙΔΗ,
Προέδρου ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
Το σχέδιο «διάσωσης» της ΔΕΗ, που εξήγγειλε ο υπουργός, οδηγεί στο ξεπούλημα των «ασημικών» της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας.
α) Η μεταφορά των παγίων της διανομής από τη ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ.
β) Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ είναι μία κίνηση εθνικά επιζήμια, αφού δεν έχει να προσφέρει ούτε στο κράτος ούτε στους καταναλωτές.
Αυτοί που θα κερδίσουν σίγουρα είναι οι ιδιώτες κρατικοδίαιτοι «επενδυτές», που αφενός θα αποκτήσουν υποδομές τεράστιας αξίας, που κανείς δεν μπορεί να κατασκευάσει σήμερα στη χώρα, αφετέρου θα απολαμβάνουν μόνο κέρδη από μια επιχείρηση μηδενικού ρίσκου, αφού ασκεί μονοπωλιακή δραστηριότητα.
Γιατί λοιπόν ένα φυσικό – κρατικό μονοπώλιο που ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να γίνει ιδιωτικό; Και δεν είναι μόνο αυτό.
Η ΔΕΗ, μέσω του ΔΕΔΔΗΕ, έχει εγκαταστήσει στο σύνολο της επικράτειας δίκτυα χαμηλής και μέσης τάσης που ξεπερνούν τα 240.000 χλμ. με συνολική πραγματική αξία άνω των 3 δισ. ευρώ. Θέλουν, δηλαδή, να ξεπουλήσουν στους ιδιώτες μια επιχείρηση που έχει εξασφαλισμένη την κερδοφορία της και είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει επενδύσεις τόσο στην εγκατάσταση των «έξυπνων μετρητών», όσο και στην ανάπτυξη του δικτύου 5G.
Το ίδιο συμβαίνει και με τον ΑΔΜΗΕ. Μια εταιρεία που διαχειρίζεται ως φυσικό – κρατικό μονοπώλιο το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στη χώρα μας, η οποία ως γνωστόν καταγράφει σημαντική κερδοφορία και πραγματοποιεί αυτή την ώρα τεράστιες επενδύσεις στρατηγικής σημασίας, όπως είναι η διασύνδεση της Κρήτης με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση.
Αυτό που επίσης προκύπτει από το σχέδιο για τη «διάσωση» της ΔΕΗ είναι η απόλυτη αντιφατικότητα του υπουργού και της κυβέρνησης, αφού για να «σωθεί» η ΔΕΗ, όπως λέει, πρέπει να ξεπουλήσει τα «ασημικά» της, δηλαδή τον ΔΕΔΔΗΕ. Την ίδια ώρα, όμως, θέλει να ξεπουλήσει και τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος, όπως προανέφερα, καταγράφει σημαντική κερδοφορία.
Τα συμπεράσματα λοιπόν για τους αναγνώστες.
Ωστόσο θα ήμουν ο τελευταίος που θα υποστήριζε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα.
Η σημερινή κατάσταση της ΔΕΗ είναι αποτέλεσμα μιας αλυσίδας γεγονότων, καταστάσεων και αποφάσεων. Η ΔΕΗ είναι ο αποδοτικός φοροεισπρακτικός μηχανισμός του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και αυτό διότι εισπράττει για λογαριασμό τρίτων όλα εκείνα τα δυσνόητα για τους καταναλωτές, που αποτυπώνονται στα τιμολόγια και αφορούν τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, καθώς και τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), ΕΡΤ, Λοιπές Χρεώσεις, Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ), Ειδικό Τέλος για τους Τελωνειακούς, κ.λπ., τις οποίες και αποδίδει ακόμη και όταν δεν τις έχει εισπράξει.
Σε καμιά περίπτωση λοιπόν η ΔΕΗ δεν είναι βαρίδι για την οικονομία και ας μην κουράζονται ορισμένοι επαναλαμβάνοντας πράγματα που δεν ισχύουν.
Υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας στην επιχείρηση, αλλά δεν βρίσκεται υπό κατάρρευση. Θέλω να ξαναπώ ότι η ΔΕΗ είναι εθνική υπόθεση και δεν προσφέρεται για στείρα πολιτική αντιπαράθεση.