Έφυγε ένας πατριώτης, ένας σπουδαίος Βορειοηπειρώτης

Έφυγε ένας πατριώτης, ένας σπουδαίος Βορειοηπειρώτης

Η στήλη μας και το «ΠΑΡΟΝ» οφείλουν έναν αποχαιρετισμό σε έναν έλληνα πατριώτη, σε έναν σπουδαίο Βορειοηπειρώτη, που χωρίς κανένα αντάλλαγμα, χωρίς καμιά ανταμοιβή έδωσε τη δική του προσωπική μάχη για τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου σε περιόδους δύσκολες, που ενέπνευσαν τις νεότερες γενιές Βορειοηπειρωτών.

Ο πρώην πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Σωτήρης Κυριαζάτης έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Αθήνας. Μεταφέρουμε το βιογραφικό του, όπως παρουσιάστηκε σε ανακοίνωση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ μετά τον θάνατό του:

«Προσωπικότητα έντονα πολιτικοποιημένη, με δράση εθνωφελή και αντικομμουνιστική από τη δεκαετία του 1980, όταν κανένα σημάδι πτώσης του απολυταρχικού καθεστώτος δεν φαινόταν, εξελέγη πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στη Συνδιάσκεψη του Φεβρουαρίου του 1992. Προέδρευσε διαδικασιών που αφορούσαν την ουσιαστική άρθρωση και δόμηση της Οργάνωσης, σε συνδυασμό μάλιστα με την ανάπτυξη του ΚΕΑΔ.

Η περίοδος της προεδρίας του, έως το φθινόπωρο του 1996, επίσης είναι από τις δυσκολότερες που πέρασε η ΕΕΜ μετακομμουνιστικά, όπου δοκιμάστηκε η συνοχή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ με τις φυλακίσεις στελεχών της και άλλους ύπουλους διωγμούς των μελών της. Αναπτύχθηκε την ίδια εποχή αγώνας με αρκετά αποτελέσματα για τη διεθνοποίηση του ζητήματος, καθώς επίσης και διευρύνσεις των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων.

Τα στελέχη της Οργάνωσης και τα μέλη της ΕΕΜ θα τον θυμούνται ειδικά για την ψυχραιμία α­ντιμετώπισης των καταστάσεων και την ωριμότητα των απόψεων, που με ιδιαίτερη σοφία επέμενε να τεκμηριώνει… Τα τελευταία χρόνια επέδειξε ειδικό ενδιαφέρον για τα κοινοτικά της γενέτειράς του και καταπιάστηκε με την αναβάθμιση του παρεκκλησίου των Αγίων Θεοδώρων». Η κηδεία του έγινε, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει, στο κοιμητήριο της Αγίας Παρασκευής Λαζατών.

[email protected]

Φωτό: apenadi.blogspot.com


Σχολιάστε εδώ