50 – 50 παίζει με Πασόκους και Συριζαίους ο Τσίπρας

50 – 50 παίζει με Πασόκους και Συριζαίους ο Τσίπρας

Και αν σε κάποιους αυτά τα σενάρια θυμίζουν όνειρα θερινής νυκτός, τότε θα πρέπει να δουν τα πράγματα από την οπτική γωνία του ΣΥΡΙΖΑ. Βήμα βήμα ο Αλέξης Τσίπρας οικοδομεί μια νέα παράταξη. Από το 2015 μέχρι σήμερα έχει αφήσει πίσω του όλες τις αριστερές και αριστερίστικες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και την αριστερή πτέρυγα του Συνασπισμού.

Πρώην αρχηγοί και πρώην διεκδικητές της ηγεσίας (Αλέκος Αλαβάνος, Παναγιώτης Λαφαζάνης) είναι όλοι είτε εκτός Βουλής είτε έχουν επιστρέψει πίσω στην Κουμουνδούρου (Φώτης Κουβέλης), καταθέτοντας τα «όπλα» τους. Την ώρα που η κυβέρνησή του έμπαινε ουσιαστικά στην τελευταία της φάση κατάφερε να «κλέψει» από το Κίνημα Αλλαγής δύο πρώην γραμματείς του και έναν εταίρο στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης είναι πλέον βουλευτές του και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας κρατά στα χέρια του το όπλο του 31,5%, ποσοστό που τον καθιστά κυρίαρχο στον χώρο του, και της προοπτικής εκλογής του νέου αρχηγού από τη βάση. Μια διαδικασία που χρησιμοποιεί κυρίως απέναντι στους διαφωνού­ντες στο εσωτερικό του κόμματος.

Όπως έγραφε το «ΠΑΡΟΝ» την προηγούμενη Κυριακή, τα κορυφαία στελέχη δεν θέλουν να αυξηθεί η απόσταση που τους χωρίζει ήδη από τον Αλέξη Τσίπρα. Παράγοντες όπως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης και ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης επισημαίνουν την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει τα χαρακτηριστικά που τον διαφοροποιούν από τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Οι τελευταίοι, όπως βεβαίως και η ομάδα των «53» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, επιθυμούν η ηγεσία να προκύψει από το συνέδριο. Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει κόμμα στελεχών και να μη μετεξελιχθεί σε κόμμα μαζών, όπου… «ο Αλέξης θα είναι… μόνος του με τον λαό του»!
Κόντρα ο Σκουρλέτης

Μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε πως «η προσπάθειά μας πρέπει να εστιάσει στο γεγονός ότι οφείλουμε να διαμορφώσουμε μια ταυτότητα σύγχρονης, πληθυντικής Αριστεράς. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, Αριστεράς» και προσέθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφύγει τη σοσιαλδημοκρατικοποίηση, όταν μάλιστα ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας σχεδόν σε όλη την Ευρώπη βρίσκεται σε μια βαθιά κρίση προσανατολισμού και στρατηγικής». Είναι λοιπόν προφανές ότι και όσοι δεν θέλουν να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα θα δώσουν τη μάχη τους, είναι εξίσου εμφανές όμως ότι μπορεί να βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος.


Σχολιάστε εδώ