Καθαρές κουβέντες

Για να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις, ο κ. Δένδιας, σε συνέντευξή του σε ξένο Μέσο, είχε αναφερθεί σε συνέργειες με την Τουρκία ακόμη και στο θέμα των φυσικών πόρων.

Απέφυγε να διευκρινίσει τι εννοούσε ο κ. Δένδιας και έτσι έμεινε να πλανάται η εντύπωση ότι εννοούσε συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας. Επειδή κάτι ανάλογο είχε αρχίσει να ψελλίζει δημοσίως η προηγούμενη κυβέρνηση (θυμηθείτε δηλώσεις Κοτζιά – Κατρούγκαλου περί δικαιωμάτων της Τουρκίας) επιμένουμε ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα από ελληνικής πλευράς τι εννοεί ο υπουργός Εξωτερικών. Αν πρόκειται για μια θεωρητική, φιλολογικού περιεχομένου, συζήτηση ή αν πρόκειται για κάτι που έχει δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίζεται με τη νυν.

Πάντως, επειδή οι κουβέντες περί «κοινών συμφερόντων», «εκμετάλλευσης των πόρων προς όφελος όλων» και ανάγκης «να βρεθεί συμβιβαστική λύση win-win σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο» είναι διαρκείς, να επισημάνουμε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση μέχρι να φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Και κυρίως δεν μπορούμε να φθάσουμε όσο η Τουρκία θεωρεί ότι το Δίκαιο της Θάλασσας δεν έχει εφαρμογή στην περιοχή μας, αλλά μόνο το δίκαιο όπως η ίδια το ερμηνεύει κατά το δοκούν.

Καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει με την Τουρκία εάν δεν προηγηθεί σαφής συμφωνία του πλαισίου εντός του οποίου θα διεξαχθούν οι συνομιλίες και επί των κανόνων του Δικαίου επί των οποίων θα αναζητηθούν λύσεις στις διαφορές των δύο χωρών και στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

[email protected]

Φωτό: neaselida.gr


Σχολιάστε εδώ