Γιατί δεν υπερασπίσθηκε ο Τσίπρας τον Πολάκη στη Βουλή – Τι τρέχει…

Γιατί δεν υπερασπίσθηκε ο Τσίπρας τον Πολάκη στη Βουλή – Τι τρέχει…

Ενώπιον της τακτικής δικαιοσύνης θα τεθεί ο πρώην υπουργός Υγείας Π. Πολάκης για δύο υποθέσεις μετά την απόφαση της Βουλής να άρει τη βουλευτική ασυλία του. Απόφαση που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε λόγο για πολιτική δίωξη και εκδικητική διάθεση από πλευράς κυβέρνησης για όσα είχε αποκαλύψει ο κ. Πολάκης για τα πεπραγμένα της περιόδου 2012 – 2014. Κατήγγειλε μάλιστα την κυβέρνηση επειδή δεν δέχτηκε να ισχύσει το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών και να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή.

Η πρώτη από τις δύο υποθέσεις για τις οποίες ελέγχεται ο πρώην υπουργός αφορά την παράνομη ηχογράφηση τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα.

Η δεύτερη αφορά μήνυση για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση του πρώην προέδρου των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ Στ. Πουλή. Η πρώτη περίπτωση για άρση της ασυλίας συγκέντρωσε τις ψήφους 162 βουλευτών και η δεύτερη 162.

Η συζήτηση στη Βουλή εξελίχθηκε μέσα σε φορτισμένο κλίμα, με την κυβέρνηση πάντως να μην παρασύρεται στους υψηλούς τόνους που επέλεξε ο κ. Πολάκης. Στη διάρκεια της ομιλίας του ο τελευταίος έκανε λόγο για δίωξη με πολλαπλά πολιτικά και άλλα κίνητρα, ενώ τόνισε ότι τον διώκουν γιατί αποκάλυψε τα σκάνδαλα Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ στον χώρο της Υγείας, αλλά και για να τον αναγκάσουν να σιωπήσει και να μην ασκεί κριτική στην κυβέρνηση.

Μελανό σημείο η αναφορά του –με απαξιωτικούς έως υβριστικούς χαρακτηρισμούς– στον αείμνηστο Θ. Αναστασιάδη, κάνοντας λόγο για ακίνητα και περιουσία, που προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, αλγεινή εντύπωση ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την έντονη αντίδραση των συγγενών του Θ. Αναστασιάδη, που αφενός κατήγγειλαν την απρέπεια του κ. Πολάκη και αφετέρου διέψευσαν κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα και τις πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της διαθήκης του εκδότη.

Αν και την παραμονή της συζήτησης είχαν διαρρεύσει πληροφορίες ότι ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας θα μιλούσε στη Βουλή για να υπερασπιστεί τον κ. Πολάκη και να επιτεθεί στην κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη, αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν.

Όχι μόνο δεν πήρε τον λόγο, αλλά έδωσε εντολή για αποχώρηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την αίθουσα και μη συμμετοχή στις ψηφοφορίες. «Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε κατά κανέναν τρόπο αλλεπάλληλες παραβιάσεις του Συ­ντάγματος», υπογράμμιζαν στελέχη του κόμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φάκελοι με τις δύο δικογραφίες είχαν διαβιβαστεί από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή από τον περασμένο Μάρτιο η πρώτη και Απρίλιο η δεύτερη. Ωστόσο ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης έκρινε σκόπιμο να τις κρατήσει στο συρτάρι, σε συνεννόηση προφανώς με τον τότε πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ενδεχομένως υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους εν όψει εκλογών.


Σχολιάστε εδώ