Τι κρύβεται πίσω από την πρεμούρα για την ψήφο των ομογενών

Τι κρύβεται πίσω από την πρεμούρα για την ψήφο των ομογενών

Κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση αποτελεί η παροχή δικαιώματος ψήφου στις εθνικές εκλογές στους ομογενείς και τους Έλληνες του εξωτερικού, η οποία ήταν βασική προεκλογική δέσμευση του Κυρ. Μητσοτάκη. Η απόφασή του να κατατεθεί άμεσα αυτόνομη ρύθμιση στη Βουλή, αποσυνδέοντας το θέμα από τον εκλογικό νόμο, αντανακλά την επιθυμία του να επισπευσθούν οι διαδικασίες, ούτως ώστε να υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος προκειμένου να ρυθμιστούν όλες οι λεπτομέρειες.

Μπορεί ως εγχείρημα να φα­ντάζει απλό, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύπλοκο και παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες. Δεδομένου ότι πρέπει να διευκρινιστούν πλήρως βασικές και καθοριστικής σημασίας πτυχές όπως, π.χ., ποιοι ακριβώς ομογενείς θα έχουν δικαίωμα ψήφου, πώς θα καταρτιστούν οι εκλογικοί κατάλογοι, πού θα στήνονται κάθε φορά εκλογικά κέντρα κ.ά. Το κυριότερο δε είναι να τεθούν οι ασφαλιστικές δικλείδες προκειμένου να μην αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα των εκλογών στα κέντρα εκτός ελληνικής επικράτειας.

Επιπλέον, θα πρέπει να απαντηθούν με πειστικό τρόπο επιχειρήματα όπως κατά πόσο μπορεί να αποφασίζει για το μέλλον της Ελλάδας ένας Έλληνας που μένει μόνιμα στο εξωτερικό, δεν πληρώνει φόρους στο ελληνικό κράτος κ.λπ. Και αν στην Ευρώπη η διευθέτηση όλων αυτών των λεπτομερειών μπορεί να γίνει πιο εύκολα, σε περιπτώσεις όπως αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αυστραλίας οι δυσκολίες είναι και πολλές και μεγαλύτερες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρύθμιση που δίνει το δικαίωμα σε ομογενείς και Έλληνες του εξωτερικού να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους πρέπει να ψηφισθεί από 200 τουλάχιστον βουλευτές για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Στη διάρκεια της ομιλίας του στην Πολιτική Επιτροπή ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει η μεγαλύτερη συναίνεση όσον αφορά αυτήν τη νομοθετική ρύθμιση. «Αλλού μπορεί τα κόμματα να διαφωνούν μεταξύ τους, στο δικαίωμα όμως των αδελφών μας, που ζουν εκτός των συνόρων, να έχουν λόγο στα τεκταινόμενα στην πατρίδα μας και να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους δεν χωρούν ούτε επιφυλάξεις ούτε αστερίσκοι από κανέναν», τόνισε.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι πίσω από την κίνηση αυτή της κυβέρνησης υπάρχουν πολιτικά (κομματικά) κίνητρα. Στη βάση ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων του εξωτερικού είναι συντηρητικών απόψεων και άρα εν δυνάμει ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας.


Σχολιάστε εδώ