Ο υφ. Οικονομικών Γιώργος Ζαββός προτείνει: Να δοθεί δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις με νέο κεφάλαιο κίνησης για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες

Ο υφ. Οικονομικών Γιώργος Ζαββός προτείνει: Να δοθεί δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις με νέο κεφάλαιο κίνησης για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες

-Θα επιβραβεύονται 60.000 συνεπείς για την αποπληρωμή των στεγαστικών τους δανείων από την Εθνική Τράπεζα

Μια σημαντική πρόταση για τα «κόκκινα» δάνεια βάζει στο τραπέζι ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός: «Είναι σημαντικό να υπάρχει ‘‘η δεύτερη ευκαιρία’’, η αναχρηματοδότηση δηλαδή των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση, αλλά με ένα αξιόπιστο επιχειρηματικό σχέδιο και κανόνες σωστής διαχείρισης, ώστε μέσω νέου κεφαλαίου κίνησης να ξεπεράσουν τις δυσκολίες», είπε σε συνέντευξή του στο «Βήμα».

Και ο κ. Γιώργος Ζαββός εξήγησε τι εννοεί: «Δική μας θέση είναι να υποστηρίξουμε και να ζητήσουμε σθεναρά από τις τράπεζες να συνεχίσουν –γιατί ήδη γίνεται– να αναζητούν και να διαμορφώνουν τις κατάλληλες προτάσεις ρύθμισης δανείων σε όλους τους συμπολίτες μας που λόγω της κρίσης βρέθηκαν σε πραγματική αδυναμία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».

Προχώρησε, όμως, και παραπέρα ο υφυπουργός Γ. Ζαββός, λέγοντας ότι πρέπει να επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες. Είπε συγκεκριμένα: «Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες του ίδιου του τραπεζικού συστήματος για την επιβράβευση των πολιτών που, παρά την κρίση, παρέμειναν συνεπείς στην αποπληρωμή των στεγαστικών τους δανείων». Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι «εξετάζουμε τις δυνατότητες για να προτείνουμε τα κατάλληλα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση».

Αναφερόμενος στα «κόκκινα» δάνεια, ο υφυπουργός τόνισε: «Κληρονομούμε ένα πρόβλημα τεράστιων διαστάσεων, τα “κόκκινα” δάνεια ανέρχονται στα 80 δισ. ευρώ, επίπεδο πρωτοφανές για την Ευρωζώνη. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε στο έπακρο κάθε δυνατή πρωτοβουλία για την εξυγίανση των “κόκκινων” δανείων και να απελευθερωθεί το τραπεζικό σύστημα από τα βάρη του παρελθόντος. Και δεν εννοώ μαγικές λύσεις ή ότι τα πράγματα είναι εύκολα. Απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες όλων των παραγόντων του ελληνικού συστήματος. Τον ρόλο του συντονιστή θα παίξει το υπουργείο Οικονομικών. Υπολογίζουμε ότι μέσα στο φθινόπωρο θα έχουμε όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες και θα μπούμε στο στάδιο υλοποίησης με τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις».

Π. Μυλωνάς: Στην τριετία θα μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια κατά 50 δισ. ευρώ
Η μείωση των «κόκκινων» δανείων πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα των τραπεζών, τόνισε σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς. Και επισήμανε ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, καθώς τα «κόκκινα» δάνεια ήδη έχουν μειωθεί κατά 27 δισεκατομμύρια ευρώ παρά τη δυσμενή οικονομική συ­γκυρία, η οποία δεν διευκόλυνε για ρυθμίσεις ούτε τους δανειολήπτες ούτε τις τράπεζες.

Ο κ. Π. Μυλωνάς υπογράμμισε ακόμη ότι σε βάθος τριετίας θα μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ, δέσμευση την οποία έχουν αναλάβει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με τον στόχο αυτό να δείχνει απόλυτα εφικτός. Και πρόσθεσε ότι η μείωση των «κόκκινων» δανείων θα επιταχυνθεί με την επιτυχή εφαρμογή του ν. 4605 (νέος «νόμος Κατσέλη») αλλά και με ενδεχόμενη ενεργοποίηση του λεγόμενου ΑΡS, που είναι το πρόγραμμα εγγυήσεων για μέρος των πωληθέντων δανείων μέσω τιτλοποιήσεων, αλλά και του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος.

Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς είπε ότι για το 2019 ο στόχος είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να μειωθούν κατά 4,4 δισ. ευρώ.

Στο 1/3 πουλήθηκαν 12.800 δάνεια
Ήδη η Εθνική Τράπεζα πούλησε την εβδομάδα που πέρασε 12.800 «κόκκινα» δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν ως εγγύηση 8.300 ακίνητα σε όλη τη χώρα. Τα δάνεια αυτά αγόρασε η κοινοπραξία των Centerbridge Partners, LLP και Elliott Advisors (UK) Limited, καταβάλλοντας το 28% του ανεξόφλητου κεφαλαίου, ήτοι 252 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο αγοραστής θα αναθέσει τη διαχείριση αυτών των δανείων στη Cepal Hellas, στην οποία συμμετέχει η Alpha Bank με μειοψηφικό ποσοστό.

Δώρα σε 60.000 συνεπείς!
Κοντά στους 60.000 δανειολήπτες στεγαστικών δανείων καλύπτει το πρόγραμμα ανταμοιβής των συνεπών δανειοληπτών της Εθνικής Τράπεζας. Θα ανταμείβονται όσοι πληρώνουν μέχρι σήμερα χωρίς καθυστέρηση τη μηνιαία δόση του στεγαστικού τους δανείου.

Συγκεκριμένα, θα ενταχθούν πελάτες των οποίων η εκταμίευση του δανείου έγινε πριν από τουλάχιστον 5 χρόνια και είναι ενήμεροι για όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Οι δανειολήπτες αυτοί θα ανταμείβονται με τους εξής τρόπους:

• Επιστροφή 5% επί του συνόλου των τόκων που πληρώνουν σε ετήσια βάση.
• Επιβράβευση 2% επιπλέον όφελος στις καθημερινές συναλλαγές τους, μέσω του προγράμματος go4more, σε επιλεγμένες συνεργαζόμενες επιχειρήσεις στους κλάδους σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων.

Ακόμη, οι πελάτες που πληρώνουν τη μηνιαία δόση του δανείου τους κερδίζουν μέσω του προγράμματος go4more επιπλέον πόντους, τους οποίους θα μπορούν να εξαργυρώνουν στο δίκτυο 6.800 συνεργαζόμενων επιχειρήσεων.


Σχολιάστε εδώ