226 συντάξεις πάνω από 3.000 ευρώ είχαν χορηγηθεί

226 συντάξεις πάνω από 3.000 ευρώ είχαν χορηγηθεί

-Μπαίνει ανώτατο πλαφόν 3.200 ευρώ στις κύριες συντάξεις με νομοθετική ρύθμιση μέσα στον Σεπτέμβριο

«Ήταν έτοιμες να εκδοθούν συνταξιοδοτικές αποφάσεις ύψους 10.000 ευρώ, 12.000 ευρώ, 15.000 ευρώ, 18.000 ευρώ, 20.000 ευρώ, 24.000 ευρώ τον μήνα. Τις ζήτησα και τις έχω στα χέρια μου», αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε:

«Δεν κοίταξα αν είναι νόμιμες ή μη. Πρέπει να το κάνω. Αλλά ηθικά δεν μπορώ να προχωρήσω σε μια τέτοια απόφαση. Δεν νοείται υπουργός Εργασίας να επιτρέψει την έκδοση τέτοιων συνταξιοδοτικών αποφάσεων», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τη θέσπιση ανώτατου πλαφόν στα χορηγούμενα ποσά των συντάξεων.

Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό που υπήρξε, από τον ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν, αρχικά μέσω διαρροών και ύστερα με δηλώσεις της πρώην υπουργού Εργασίας κ. Αχτσιόγλου αλλά και του «δη­μιουργού» του ν. 4387/2016 Γιώργου Κατρούγκαλου, να αμφισβητήσουν τα πραγματικά περιστατικά, τα οποία όμως εξαναγκάστηκαν κατόπιν με τους ισχυρισμούς τους να επιβεβαιώσουν, αποκαλύπτοντας ότι ήξεραν το πρόβλημα και γι’ αυτό είχαν έτοιμη σχετική νομοθετική διάταξη, με την οποία θα το έλυναν, αλλά λόγω της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες δεν πρόλαβαν να τη φέρουν προς ψήφιση στη Βουλή.

Όμως ο ισχυρισμός αυτός ακούγεται παράδοξος, μετά τη δημοσιοποίηση εγγράφου (με ημερομηνία 10/7/2018) της αρμόδιας διευθύντριας παροχών του πρώην Ταμείου Νομικών, με το οποίο γνωστοποιεί και ενημερώνει για την ύπαρξη αυτών των χρυσών συντάξεων που επρόκειτο να εκδώσει ο ΕΦΚΑ.

Εύλογα γεννάται το εξής ερώτημα: Γιατί επί έναν χρόνο δεν έκαναν τίποτα οι τότε υπουργοί για την επίλυση του ζητήματος, παρά άφησαν την «καυτή πατάτα» στα χέρια της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας; Να επισημάνουμε ότι ενώ τόσο η κ. Αχτσιόγλου, όσο και ο κ. Πετρόπουλος, αλλά και ο κ. Κατρούγκαλος αρνήθηκαν ότι επί των ημερών τους είχαν δοθεί συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ, τελικά, ύστερα από έλεγχο που διενεργήθηκε από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, προέκυψε ότι από την ημερομηνία ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου» μέχρι και την ημέρα που δόθηκε η εντολή του κ. Βρούτση είχαν εκδοθεί πάνω από 226 συνταξιοδοτικές αποφάσεις με ποσά άνω των 3.000 ευρώ, κατανεμημένες ανά Ταμείο προέλευσης αλλά και κατηγορία σύνταξης σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα που παραθέτουμε παραπάνω.

Ανώτατο πλαφόν ύψους 3.200 ευρώ στις συντάξεις
Ύστερα απ’ όλα αυτά ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έδωσε εντολή στα τμήματα απονομών συντάξεων του ΕΦΚΑ να σταματήσουν τις διαδικασίες για την έκδοση των συ­ντάξεων που έχουν λαμβάνειν ποσά άνω των 3.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, όμως, έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του υπουργείου του να προχωρήσουν στην κατάρτιση σχετικής διάταξης, την οποία σκοπεύει, σύμφωνα με πληροφορίες μας, να εισαγάγει σε νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί τον Σεπτέμβριο, με την οποία θα ορίζεται ως ανώτατο πλαφόν για τις χορηγούμενες συντάξεις το ποσό των 3.200 ευρώ τον μήνα.

Με αυτόν τον τρόπο, θέτοντας το ζήτημα σε ηθική βάση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας πιστεύει ότι από τη μια μεριά θα ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας και από την άλλη δεν θα καταπατηθούν τα καλώς νοούμενα ασφαλιστικά δικαιώματα καμιάς καλά αμειβόμενης επαγγελματικής ομάδας. Φυσικά, σ’ αυτό δεν φαίνεται να συμφωνεί η άμεσα θιγόμενη ασφαλισμένη του πρώην Ταμείου Νομικών, η οποία επρόκειτο να λάβει τη «χρυσή» σύνταξη των 24.000 ευρώ και γι’ αυτό προχώρησε στην κατάθεση προσφυγής σε βάρος του ΕΦΚΑ, διεκδικώντας περί τα 400.000 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στα αναδρομικά ποσά που θα λάμβανε σήμερα ως συνταξιούχος, εάν ο Ενιαίος Φορέας είχε προχωρήσει στην έκδοση της σχετικής συνταξιοδοτικής αποφάσεως των 24.000 ευρώ.


Σχολιάστε εδώ