STOP στις χρυσές συντάξεις μετά τις αποκαλύψεις από το «ΠΑΡΟΝ»

STOP στις χρυσές συντάξεις μετά τις αποκαλύψεις από το «ΠΑΡΟΝ»

Στα 3.200 το ανώτατο πλαφόν

-Ήξεραν ότι ο «νόμος Κατρούγκαλου» έδινε συντάξεις 24.000 ευρώ και παραπάνω, όμως το απέκρυψαν λόγω των εκλογών
-Απειλούν με μηνύσεις και προσφυγές στη Δικαιοσύνη οι συνταξιούχοι

Θα μας επιτρέψετε να… βλογήσουμε τα γένια μας… Το «ΠΑΡΟΝ» είχε την τιμητική του την περασμένη Κυριακή. Η πρωτοσέλιδη αποκάλυψή μας πήρε από τα ξημερώματα της Κυριακής τεράστια προβολή από κανάλια, ραδιόφωνα και sites, ξεκινώ­ντας από την εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ και συνεχίζοντας όλη την εβδομάδα στα δελτία ειδήσεων και στις πολιτικές εκπομπές.

Από την πρώτη στιγμή επιβεβαίωσε μέχρι κεραίας το δημοσίευμά μας ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στον Γιώργο Αυτιά. Είπε συγκεκριμένα: «Βρέθηκα μπροστά σε μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη. Ενημερώθηκα ότι ήταν έτοιμες να εκδοθούν αποφάσεις για συντάξεις ύψους 10.000 ευρώ τον μήνα, 15.000 ευρώ, 18.000 ευρώ, 20.000 ευρώ, μέχρι και 24.000 ευρώ τον μήνα». Και όπως τόνισε, έδωσε εντολή να σταματήσουν οι διαδικασίες έκδοσής τους, ενώ επίκειται κατεπείγουσα νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

Η αντίδραση από την πλευρά του πρώην υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου ήταν: «Όταν διαπίστωσα ότι προκύπτουν συντάξεις μεγαλύτερες κατά την εφαρμογή της μεταβατικής περιόδου, είπα ότι δεν θα καταβληθούν τέτοιες συντάξεις». Μόνο που αυτό δεν το δημοσιοποίησε, όπως δεν ειπώθηκε και ποια θα ήταν η διορθωτική λύση. Η απάντηση στο γιατί είναι αυτονόητη: Θα ομολογούσαν ότι ο «ν. Κατρούγκαλου» βγάζει… τέρατα, συντάξεις 50 φορές μεγαλύτερες από τη σύνταξη των 500 ευρώ. Και οι αντιδράσεις θα ήταν τεράστιες, με τις απώλειες στις κάλπες ακόμη μεγαλύτερες.

Να σημειωθεί ότι αυτοί που ευεργετού­νταν από τον «νόμο Κατρούγκαλου» ήταν διπλοασφαλισμένοι μηχανικοί του πρώην ΕΤΑΑ, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι του πρώην Ταμείου Νομικών, διευθυντές ΔΕΚΟ και δημοσιογράφοι. Ήδη είχε εκδοθεί από τη Διεύθυνση Τομέα Νομικών σύνταξη ύψους 23.571 ευρώ στις 28 Μαρτίου 2019, επί ημερών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδια Διεύθυνση στις 31 Μαΐου είχε βγάλει απόφαση για την απονομή σύνταξης 15.899,78 ευρώ.

Πλαφόν η λύση
Σύμφωνα με καλές πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Εργασίας και έγκριτους εργατολόγους, για να μπει τέρμα στις χρυσές συντάξεις, που ούτε στα πιο… χρυσά τους όνειρα δεν θα ονειρεύονταν κάποιοι, όνειρα που ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε… υλοποιήσιμα, πρέπει να μπει πλαφόν με αναδρομική ισχύ. Π.χ., ανώτερη σύνταξη 3.500 ευρώ, με ανάλογο πλαφόν για το ποσό των εισφορών που θα πληρώνει ο ασφαλισμένος, από τη στιγμή που υπάρχει ανταποδοτική σύνταξη με βάση τις εισφορές.

Και αυτό ίσχυε στο Ταμείο Νομικών και στους ελεύθερους επαγγελματίες, με το ανώτερο ύψος σύνταξης στα 2.800 ευρώ.

Καταθέτουν μηνύσεις
Δεν κρύβουν την οργή τους όλοι εκείνοι που, είτε ως συμβολαιογράφοι-φίρμες είτε ως μεγαλοδικηγόροι αλλά και ως πολιτικοί μηχανικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, υψηλόβαθμα στελέχη ΔΕΚΟ, ακόμα και δημοσιογράφοι, είχαν πλουσιοπάροχες αμοιβές. Και τις εισφορές τις πλήρωναν οι πελάτες ή η δημόσια επιχείρηση.

Απειλούν ότι δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια να βλέπουν να τους κόβουν τις χρυσές συντάξεις και να… ζουν με σύνταξη 3.500 ευρώ, ποσό το οποίο συζητείται να μπει ως πλαφόν.
Και διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι θα καταθέσουν μηνύσεις και η Δικαιοσύνη θα έχει τον τελικό λόγο.

Ήδη συμβολαιογράφος του πρώην Ταμείου Νομικών στην οποία έχει βγει σύνταξη 24.000 ευρώ κατέθεσε αγωγή κατά του ΕΦΚΑ και ζητάει να της καταβληθούν αναδρομικά συντάξεις συνολικού ύψους 400.707,34 ευρώ, που δεν της έχει καταβάλει το Υπερταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης.


Σχολιάστε εδώ