«Πατρίδα της ελευθερίας» μόνο στα… χαρτιά
Σε εφαρμογή της πολιτικής Τραμπ, πάνω από 900 ανήλικοι μετανάστες χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό τον τελευταίο χρόνο, παρότι η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι τερμάτισε πέρυσι την πολιτική αυτή, κατήγγειλε η ACLU, οργάνωση υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων.
Σε προσφυγή –200 σελίδων– που έκανε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια, αναφέρεται πως η κυβέρνηση έδωσε εντολή να κατηγορούνται μετανάστες για πλημμελήματα, όπως παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, αμέλεια ανηλίκων, ώστε να συνεχίσουν να χωρίζονται από τα παιδιά τους.
Η οργάνωση αναφέρει ότι σε πολυάριθμες υποθέσεις διαχωρισμού η ηλικία των παιδιών είναι κάτω από πέντε χρόνων. Οι δικαιολογίες που χρησιμοποιούνται για τον χωρισμό παιδιών από τους γονείς τους είναι εντελώς προσχηματικές από την άνοιξη του 2018, όταν αποφάσισε η κυβέρνηση Τραμπ να εφαρμόσει πολιτική «μηδενικής ανοχής» απέναντι στην παράτυπη μετανάστευση, χωρίζοντας χιλιάδες οικογένειες και προκαλώντας γι’ αυτό κατακραυγή και μέσα στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό.
Τον Ιούνιο του 2018 ο Τραμπ έδωσε εντολή να τερματιστεί αυτή η πρακτική, αλλά η εντολή έμεινε μόνο στα χαρτιά.
Από τα 911 παιδιά που είχαν χωριστεί από τους γονείς τους μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2019, μόνο παιδιά από μια συγκεκριμένη μειονότητα ενώθηκαν μαζί τους, με την ACLU να απαιτεί από το δικαστήριο να αποσαφηνιστούν τα κριτήρια βάσει των οποίων γίνονται οι διαχωρισμοί.
Και αυτά όλα γίνονται στην πατρίδα της «ελευθερίας», όπως αρέσκονται να λένε οι Αμερικανοί τη χώρα τους.
Σε δημοσκόπηση που έκανε το Πανεπιστήμιο Κουίνιπια την περασμένη εβδομάδα, οι μισοί και παραπάνω ψηφοφόροι στις ΗΠΑ θεωρούν τον Πρόεδρο Τραμπ ρατσιστή.
Το 51% από αυτούς που ρωτήθηκαν θεωρεί ότι ο Τραμπ είναι ρατσιστής. Το ποσοστό διαφέρει ανάλογα με τη φυλή: Στους λευκούς αυτό το πιστεύει το 46%, στους Λατίνους το 55% και στους μαύρους το 80%.
Μία μέρα πριν τελειώσει η δημοσκόπηση, ο Τραμπ πολλαπλασίασε τις φραστικές επιθέσεις εναντίον ενός αφροαμερικανού βουλευτή της Βιρτζίνια, χαρακτηρίζοντας την περιφέρειά του, τη Βαλτιμόρη, «αηδιαστικό μέρος γεμάτο αρουραίους», ενώ την προηγούμενη Τρίτη, μιλώντας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Τζέιμσταουν, την πρώτη μόνιμη βρετανική αποικία σε αμερικανικό έδαφος, είπε: «Είμαι ο λιγότερος ρατσιστής άνθρωπος στον κόσμο»… Και γέλασαν και οι πέτρες…