Οι έξω με πρόταση της Μέρκελ έκοψαν τον Σαμαρά από Επίτροπο!

Οι έξω με πρόταση της Μέρκελ έκοψαν τον Σαμαρά από Επίτροπο!

Θεωρίες που προσεγγίζουν τα όρια της συνωμοσίας διακινούνται από το περιβάλλον του Αντ. Σαμαρά όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους δεν τοποθετήθηκε σε θέση Επιτρόπου.

Συνδέουν δε το γεγονός αυτό καθαυτό με τη στάση που τήρησε σε μείζονος σημασίας ζητήματα, με κορυφαίο αυτό των Σκοπίων, και επισημαίνουν ότι οι Ευ­ρωπαίοι τού… έκλεισαν τον δρόμο διότι είχε εναντιωθεί ανοιχτά στη Συμφωνία των Πρεσπών. Και ότι με αυτόν τον τρόπο τον τιμώρησαν γιατί δεν… συμβιβάστηκε! Θεω­ρούν δε ότι καθοριστικό ρόλο για τον αποκλεισμό του διαδραμάτισε το Βερολίνο, καθώς η Άνγκ. Μέρκελ ήταν εκείνη που άσκησε ασφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση Τσίπρα να υπογράψει άρον άρον τη Συμφωνία.

«Ήταν προφανές ότι η ενα­ντίωση στη συγκεκριμένη συμφωνία θα δυσαρεστούσε όσους επιδίωξαν το βιαστικό κλείσιμο του ‘‘Μακεδονικού’’ και θα επέφερε προσωπικό κόστος στους διαφωνούντες», σημειώνει σε άρθρο του ο Αθ. Σκορδάς, υφυπουργός στη κυβέρνηση του κ. Σαμαρά και εκ των τακτικών συνομιλητών του πρώην πρωθυπουργού. Σε άλλο σημείο τονίζει ότι
«το βιογραφικό του πρώην πρωθυπουργού δεν έγινε φτωχότερο επειδή δεν θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Ανάλογες απόψεις εκφράζονται και από άλλα στελέχη που
πρόσκεινται στον πρώην πρω­θυπουργό. Στην περίπτωση πάντως που έχουν βάση οι παραπάνω θεωρίες, τότε ο κ. Σαμαράς δεν θα πρέπει να προ­σδοκά σε κανένα ευρωπαϊκό αξίωμα στο άμεσο μέλλον.

Στο περιβάλλον του κ. Σαμαρά εκφράζεται δυσαρέσκεια για το συγκεκριμένο ζήτημα και έναντι του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, στη βάση ότι δεν ζήτησε με πιο πιεστικό τρό­πο να επιλέξει εκείνος και όχι οι Ευρωπαίοι τον εκπρόσωπο της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγουν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τα συγκεκριμένα σενάρια, μη θέλοντας να δώσουν μεγαλύτερες διαστάσεις στην υπόθεση. Αρμόδιοι κυβερ­νητικοί παράγοντες υπογράμμιζαν ότι στην περίπτωση που υπήρχε βέτο από κάποια μεγάλη ευρω­παϊκή χώρα η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να πάει κόντρα. Το βέβαιο είναι ότι όλα αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες (σ.σ.: Είχε γράψει σχετικά το «ΠΑΡΟΝ»), σύμφωνα με τις οποίες στις σχέσεις Κυρ. Μητσοτάκη και Αντ. Σαμαρά υπάρχουν βαριά σύννεφα.

Γ. Ζ.
TO ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ