Δύει ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ – Ανατέλλει ο νέος δικομματισμός

Δύει ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ – Ανατέλλει ο νέος δικομματισμός

Όλοι περιμένουν τα… βαφτίσια των νέων παρατάξεων από τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα

– Οι φιλοδοξίες του Παύλου Γερουλάνου, η στάση αναμονής του Νίκου Ανδρουλάκη και οι… δίδυμοι πύργοι της Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Χριστοδουλάκης και Παύλος Χρηστίδης…

Σε μεγάλο ασθενή του πολιτικού συστήματος, μαζί με το ΚΚΕ και τα ευκαιριακά σχήματα του ΜέΡΑ25 και της Ελληνικής Λύσης, εξελίσσεται το πάλαι ποτέ κραταιό Κίνημα που ίδρυσε το 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Μετά τα… πανηγύρια για το 8% των εκλογών της 7ης Ιουλίου στα κε­ντρικά και σε επίπεδο ηγετικής ομάδας, στις τάξεις των οπαδών του Κινήματος Αλλαγής έχει πέσει μεγάλη στεναχώρια. Από τη μία βλέπουν τον Αλέξη Τσίπρα να έχει εγκατασταθεί για τα καλά στην Κεντροαριστερά και από την άλλη τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παίρνει με άνεση όποιο στέλεχος επιθυμεί. Η υπουργοποίηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Κυριάκου Πιερρακάκη ήταν μόνο η αρχή, καθώς στις ημέρες που ακολούθησαν μετά την ορκωμοσία τους έχει υπάρξει πραγματική πολιτική μετανάστευση μεσαίων στελεχών, που ανέλαβαν ρόλους στην κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό.

Συγκεκριμένα το κοινό χαρακτηριστικό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι η προσπάθεια “λεηλάτησης” του κέντρου…. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρα από τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, τη Λίνα Μενδώνη, τον Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Άκη Σκέρτσο τοποθέτησε την εβδομάδα που πέρασε και την Άντζελα Γκερέκου στη θέση του επικεφαλής του ΕΟΤ.

Ενώ από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα με την “Γέφυρα” και την “Προοδευτική Συμμαχία”, ο Γιάννης Ραγκούσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Θάνος Μωραϊτης, ο Στέφανος Τζουμάκας, ο Νίκος Μπίστης κ.α ενώ η αρχή είχε γίνει σε παιλότερες εποχές με τους Χρήστο Σπίρτζη, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Θεοδώρα Τζάκρη.

Στο πλαίσιο αυτό, όλοι ξέρουν ότι η ώρα της κρίσης ή… της κρίσεως πλησιάζει. Στο περιβάλλον της Φώφης Γεννηματά έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται σύνδρομα περικύκλωσης, καθώς παρακολουθούν τους δυνητικούς ή σημερινούς αντιπάλους τους να αναπτύσσουν τις στρατηγικές τους. Εκτιμούν πως Παύλος Γερουλάνος και Νίκος Ανδρουλάκης «θα βάλουν μετά την 3η του Σεπτέμβρη θέμα ΠΑΣΟΚ». Για την ακρίβεια θα ζητήσουν συνέδριο και εκλογή νέου αρχηγού. Το ερώτημα είναι αν θα φθάσουν στο σημείο να διεκδικήσουν και την ηγεσία. Με αυτές τις σκέψεις επεξεργάζονται διάφορα σενάρια. Ένα από αυτά είναι να προτείνει η Φώφη Γεννηματά για διάδοχο στη Χαριλάου Τρικούπη τον Μανώλη Χριστοδουλάκη ή τον Παύλο Χρηστίδη και να διατηρήσει η ίδια τη θέση του επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή, που είναι και το μόνο πραγματικό όργανο πολιτικής στον χώρο αυτήν την περίοδο. Περίπου όπως πήγε να γίνει με τον Αλέκο Αλαβάνο και τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς θεωρούν ότι «η Φώφη δεν είναι Αλέκος και σε καμιά περίπτωση ο Παύλος και ο Μανώλης δεν είναι Αλέξης».

Βέβαια, για την ώρα ο Παύλος Γερουλάνος φαίνεται να χτίζει θέσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση και να μη βιάζεται, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει να είναι αφιερωμένος στα καθήκοντα του ευρωβουλευτή και να μην έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εσωκομματικά.

Ρόλο στην πορεία που θα ακολουθήσουν τα πράγματα έχει βεβαίως και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μετά την απουσία της περιόδου 2015 – 2019 βρίσκεται ξανά στη Βουλή ως βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής αλλά και ως πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ. Ο πρώην πρωθυπουργός θα αποτελέσει τον Σεπτέμβριο στόχο του ανοίγματος του Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει στη Χαριλάου Τρικούπη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει διάλογο για τη νέα Κεντροαριστερά, χωρίς προϋποθέσεις. Χωρίς να χρειαστεί κανείς να ενταχθεί οργανωτικά σε κανένα σχήμα.

Είναι προφανές ότι μια τέτοια πρόσκληση θα είναι δύσκολο να την αρνηθεί το Κίνημα Αλλαγής, πόσω μάλλον το ΚΙΔΗΣΟ, όπου η πλειοψηφία των στελεχών είναι υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην περίπτωση που ο Γιώργος Παπανδρέου α­νταποκριθεί θετικά, τότε οι αντιδράσεις της εκσυγχρονιστικής πτέρυγας θα κορυφωθούν. Στελέχη όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος θα πιέσουν για τη διαγραφή του, για να μη θολώνει το στίγμα της αυτόνομης πορείας που έχει χαράξει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Η Φώφη Γεννηματά θα βρεθεί σε δίλημμα. Εκτός και αν τη λύση της τη δώσουν ο… Παύλος Γερουλάνος και ο Νίκος Ανδρουλάκης, δεδομένου ότι στόχος του καθενός είναι η ηγεσία.

Καθοριστικό για τις εξελίξεις η αποκάλυψη που έκανε την προηγούμενη Κυριακή το «ΠΑΡΟΝ» για το γερμανικό εκλογικό σύστημα

Καθοριστικό για τις εξελίξεις θα είναι και το θέμα του εκλογικού νόμου. Μετά την αποκάλυψη που έκανε την προηγούμενη Κυριακή το «ΠΑΡΟΝ» για το γερμανικό εκλογικό σύστημα που μελετά η κυβέρνηση, στο Κίνημα Αλλαγής ξεκίνησαν συσκέψεις. Ο Χάρης Καστανίδης ανέλαβε να… εξηγήσει τη θέση της Χαριλάου Τρικούπη. Θα ψηφίσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου αν το μπόνους είναι μικρότερο, περίπου στις 30 έδρες, αν το πρώτο κόμμα έχει πάνω από 30% (για αρχή και μετά κλιμακωτά) και αν η διαφορά του είναι τουλάχιστον 2% από το δεύτερο.

Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης εμφανίστηκε σε δημόσιες παρεμβάσεις του να κρατά στάση αναμονής για το γερμανικό εκλογικό σύστημα, λέγοντας ότι έχει χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν και την αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα, που πρέπει να είναι οι βασικοί στόχοι, αλλά σημασία έχει η παραλλαγή που θα προταθεί.


Σχολιάστε εδώ