Τα μαγειρέματα για τον νέο εκλογικό νόμο – Με βάση αυτά που αποκάλυψε το «ΠΑΡΟΝ»

Τα μαγειρέματα για τον νέο εκλογικό νόμο – Με βάση αυτά που αποκάλυψε το «ΠΑΡΟΝ»

-Γεραπετρίτης: Δεν υπάρχει δίκαιο εκλογικό σύστημα
-Το κλειδί κρατάει η Φώφη

Σχέδια για αλλαγή του εκλογικού νόμου κάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου και στο τραπέζι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχει μια παραλλαγή του γερμανικού εκλογικού μοντέλου, όπως αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή το «ΠΑΡΟΝ».

Το θέμα επανέρχεται έπειτα από περίπου 20 χρόνια, όταν είχε κατατεθεί σχετική νομοθετική πρόταση από τον Κώστα Σκανδαλίδη, τότε υπουργό Εσωτερικών, επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη, αλλά δέχθηκε σφοδρή κριτική από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και δεν πέρασε.

Ετέθη ξανά επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή με κυβέρνηση ΝΔ και είχε τη στήριξη κεντρικών υπουργών, όπως ο Γιώργος Σουφλιάς και η Ντόρα Μπακογιάννη. Και τότε όμως συνάντησε την αντίδραση των βουλευτών και δεν προωθήθηκε.

Το γερμανικό σύστημα θεωρείται το κατάλληλο πολιτικό εργαλείο ώστε να έχει, μέσω της λίστας, περισσότερους «εκλεκτούς» ο εκάστοτε πρόεδρος. Αυτήν τη στιγμή εξετάζεται αν μπορεί και πρέπει να προωθηθεί το συγκεκριμένο σύστημα.

Ο υπουργός Επικρατείας και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Γεραπετρίτης, εκ των στενών συνεργατών του Κυρ. Μητσοτάκη, είχε αρθρογραφήσει τον Μάιο του 2018 στην Καθημερινή και έθετε μεταξύ άλλων το ερώτημα: «Υπάρχει ‘‘δίκαιο’’ εκλογικό σύστημα;».

«Οι θιασώτες της απλής αναλογικής, δηλαδή ενός συστήματος που μεταφέρει το ποσοστό ψήφων αυτούσιο σε ποσοστό εδρών στη Βουλή, διατείνονται ότι με τον τρόπο αυτό υπάρχει καλύτερη έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας. Η πρόταση αυτή αγνοεί βασικές συνιστώσες της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.

Το εκλογικό σύστημα επιθυμεί εξίσου να συναιρέσει δύο φαινομενικά αντιθέτους σκοπούς: την εύλογη αντιπροσώπευση και την κυβερνησιμότητα.

Η πλέον ιστορική αντιπροσωπευτική δημοκρατία, η αγγλική, υιοθετεί διαχρονικά ένα σύστημα ισχυρά πλειοψηφικό, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος, χωρίς ποτέ να αμφισβητηθεί η σοφία του, μολονότι κατά καιρούς έχουν παραχθεί ασύμμετρα εκλογικά αποτελέσματα. Από την άλλη πλευρά, έννομες τάξεις που υιοθετούν εκδοχές αναλογικών συστημάτων, όπως η Γερμανία, η Ιταλία και το Βέλγιο, ταλανίζονται επί μακρόν από την αδυναμία σχηματισμού βιώσιμων κυβερνήσεων. Και αυτό παρά το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τα καθ’ ημάς, έχουν εδραιωμένη κουλτούρα πολιτικών συναινέσεων. Εν τέλει, δεν υπάρχει ‘‘δίκαιο’’ εκλογικό σύστημα – τα μόνα κριτήρια είναι ο ορθολογισμός και η συμφωνία με το Σύνταγμα», έγραφε στο άρθρο του ο Γ. Γεραπετρίτης.

Στη βάση αυτή, στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχουν αποφασίσει να καταργηθεί η απλή αναλογική εκτός από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις βουλευτικές. Η ρύθμιση για τους ΟΤΑ προωθήθηκε ήδη στη Βουλή, στη λογική της ανάγκης να διοικηθούν οι δήμοι από την 1η Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, εντός του Οκτωβρίου, πιθανότατα, θα προωθηθεί η ρύθμιση που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί για το δικαίωμα της ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού στις βουλευτικές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ το βράδυ της Τετάρτης, σημείωσε ότι το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού είναι προτεραιότητα. «Εάν υπάρχει ένα νομοσχέδιο που πρέπει να ψηφιστεί από 300 βουλευτές, είναι αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι και η συνταγματική αναθεώρηση και εδώ το βάρος θα πέσει στον αντιπρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου Παναγιώτη Πικραμμένο, που είναι επιφορτισμένος με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των αλλαγών στον συνταγματικό χάρτη της χώρας από την παρούσα Βουλή και μάλιστα εντός των προσεχών μηνών.

Ένα κρίσιμο στοιχείο που δυσκολεύει την κυβέρνηση στον σχεδιασμό της είναι ότι δεν υπάρχουν στην παρούσα Βουλή οι αναγκαίοι συσχετισμοί, δηλαδή 200 βουλευτές, για να προωθηθεί η κατάργηση της απλής αναλογικής στις βουλευτικές εκλογές και να ισχύσει στις προσεχείς εκλογές το νέο εκλογικό σύστημα.

Το σχέδιο που επεξεργάζονται είναι κατά τη συζήτηση για το Σύνταγμα να προωθήσουν άλλη διάταξη, αντίθετη από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, που πέρασε στην πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Η νέα διάταξη θα καταργεί την απλή αναλογική και θα χρειαστεί να ψηφιστεί από 180 βουλευτές. Στη συνέχεια θα πρέπει, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, να ψηφιστεί εκτελεστικός νόμος με το νέο πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα.

Το κλειδί των πολιτικών εξελίξεων το έχει όμως το ΚΙΝΑΛ, καθώς χρειάζονται 180 ψήφοι και άρα πρέπει να εμφανιστεί ενιαίο και να συνταχθεί με τη ΝΔ. Δύσκολη πολιτική εξίσωση στο νέο πολιτικό τοπίο.


Σχολιάστε εδώ