Λ. Μενδώνη: Στόχος του υπ. Πολιτισμού η αυτοχρηματοδότηση των δράσεων

Λ. Μενδώνη: Στόχος του υπ. Πολιτισμού η αυτοχρηματοδότηση των δράσεων

Η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη παραχώρησε συνέντευξη εφ όλης της ύλης στον ρ/σ ΣΚΑΙ και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε. Η υπουργός ανέφερε το ιδεολογικό περίγραμμα του υπουργείου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και το οποίο εστιάζεται στην αυτοχρηματοδότηση των δράσεων του υπουργείου.

Α.Π. Πολύ ωραία. Πρώτα απ’ όλα η κυρία Αθηνά Χατζηπέτρου, οικονομολόγος, επικεφαλής του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. 

Λ.Μ. Ακριβώς. Έχει ανακοινωθεί, όπως και το Διοικητικό Συμβούλιο.

Α.Π. Η οποία πλαισιώνεται από διάφορους άλλους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν μία κοινή αντίληψη, απ’ ό,τι καταλαβαίνω. Και αυτό θέλω να προκύψει από τη συζήτησή μας, να το ακούσω κυρία Μενδώνη, ότι θα διαθέτει και η Ελλάδα προϊόντα που συνδέονται με τον Πολιτισμό της, άφοβα και χωρίς συμπλέγματα. 

Λ.Μ. Η επιλογή της Κυβέρνησης, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων να αποκτήσει ένα θεσμικού τύπου Συμβούλιο -θα είδατε ότι σε αυτό συμμετέχουν τέσσερις Γενικοί Γραμματείς- οι οποίοι σχετίζονται με τη λογική της εξωστρέφειας και της παραγωγής που θέλουμε να αποκτήσει το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. 

Α.Π. Θα σταθώ προσωπικώς σε αυτούς στη συνέχεια. Περιμένω να ακούσω το γενικό ιδεολογικό περίγραμμα πρώτα απ’ όλα, κ. Μενδώνη.

Λ.Μ. Το ιδεολογικό περίγραμμα είναι ότι, προφανώς ο Πολιτισμός είναι μία τεράστια πηγή εσόδων για το ελληνικό κράτος. Αυτό συμβαίνει άλλωστε, σε όλο τον κόσμο. Ο Πολιτισμός συνδέεται άμεσα με την Οικονομία. Όπως έχει και άμεση σχέση  με την κοινωνία, με την επιστήμη, την έρευνα. Όμως, είναι τομέας, ο οποίος μπορεί να αποφέρει πολύ μεγάλα έσοδα. Όπως έχουμε πει, ο στόχος είναι, από τα έσοδα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, οι δράσεις του Υπουργείου Πολιτισμού να μπορέσουν να γίνουν αυτοχρηματοδοτούμενες. Με ορίζοντα τετραετίας βεβαίως, αλλά να μπορέσουν να γίνουν αυτοχρηματοδοτούμενες. 

Α.Π. Πολύ ωραία. Δηλαδή οι ανασκαφές και ό,τι δουλειές κάνει, να μπορούν να έρχονται από αυτά τα έσοδα.

Λ.Μ. Να μπορούν να έρχονται από αυτούς τους πόρους. Διάβασα και άκουσα την ανησυχία ότι, επειδή στο Δ.Σ  μετέχουν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, ο Γενικός Γραμματέας Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, ότι αυτός είναι ένας τρόπος για να φύγουν ενδεχομένως έσοδα από το Υπουργείο Πολιτισμού. Δεν υπάρχει η παραμικρή τέτοια σκέψη.

Α.Π. Όταν λέμε Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων τι εννοούμε παρακαλώ; Να το έχει καθαρά στο μυαλό του ο συμπολίτης μας που μας ακούει τώρα. Τι έχει στη διάθεσή του το Ταμείο;

Λ.Μ. Από το 1977, οπότε συστήθηκε, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων διαχειρίζεται τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων. Δηλαδή, τα έσοδα των εισιτηρίων, τα έσοδα από τα πωλητήρια, τα έσοδα από τα αναψυκτήρια. Αυτό σε πολύ γενικές γραμμές. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, στη Γαλλία, στην Αγγλία, υπάρχουν ανάλογοι οργανισμοί. Εδώ, η διαφορά είναι εξής: Ότι στην περίπτωση τη δική μας, σχεδόν το 90% των πόρων, για να μην πω και παραπάνω, προέρχονται από εισιτήρια, ενώ σε όλες τις άλλες χώρες, το 80% των πόρων προέρχονται από έσοδα από τα πωλητήρια και από τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους επισκέπτες. Δηλαδή, αναψυκτήρια, εστιατόρια ενδεχομένως κλπ. Αυτό δηλαδή που δεν έχουμε αξιοποιήσει εμείς, είναι αυτή η δυναμική, την οποία αναπτύσσει ο ίδιος ο Πολιτισμός. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη θέλει να πάρει ένα αναμνηστικό όταν θα φύγει. 

Α.Π. Όταν πουλάνε τα πάντα δηλαδή. Ξύστρες, γόμες, μολύβια, κούπες, πιάτα, ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. 

Λ.Μ. Εδώ λοιπόν σας λέω ότι το 90% είναι τα εισιτήρια. Άρα καταλαβαίνετε το εύρος των δυνατοτήτων. Και αυτός είναι ο στόχος: Να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τα πωλητήρια σωστά, τα αναψυκτήρια σωστά, και να αναβαθμίσουμε, με κάποιο αντίτιμο προφανώς, τις παρεχόμενες υπηρεσίες. 

Α.Π. Και Α’ ποιότητας εστιατόρια και αναψυκτήρια, έτσι δεν είναι κυρία Μενδώνη;

Λ. Μ. Μα προφανώς

Α.Π. Θα είναι και το περίπτερο…

Λ.Μ. Βεβαίως θα είναι και το περίπτερο, θα είναι και ο αυτόματος πωλητής που θα δώσει κάποιος μισό ευρώ για ένα μπουκαλάκι νερό, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν χώροι που έχουν τις υποδομές για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν μια άλλης ποιότητας απαιτήσεις.

Α.Π. Να γράψει ένας ταξιδιωτικός οδηγός ότι εκεί πίνεις ωραίο καφέ, τρως ωραίο γλυκό, τρως καλό φαγητό…

Λ.Μ. Θα σας πω το εξής παράδειγμα, στο Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης υπάρχει ένα εστιατόριο το οποίο έχει μπει μέσα στις προτιμήσεις της πόλης. Θέλουμε να κάνουμε τέτοια πράγματα άφοβα και χωρίς συμπλέγματα. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι ίδιες οι δράσεις του Υπουργείου Πολιτισμού.

Α.Π. Άρα, διαβάζω, πέραν από την κυρία Αθηνά Χατζηπέτρου, που αναλαμβάνει το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, δίπλα είναι η κυρία Αλεξάνδρα Χαριτάτου από το Ελληνικό Ιστορικό και Λογοτεχνικό Αρχείο και τέσσερις Γενικοί Γραμματείς…

Λ.Μ. Και ένας εκπρόσωπος του νομικού συμβουλίου του κράτους

Α.Π. …Γιώργος Διδασκάλου για το ΥΠΠΟΑ, Γρηγόρης Δημητριάδης Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Λεωνίδας Χριστόπουλος Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Σκάλκος Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ

Λ.Μ. Ακριβώς. Βλέπετε ότι οι Γενικοί Γραμματείς οι οποίοι επιλέγησαν είναι οι άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να ξεκλειδώσουν διαδικασίες. Για παράδειγμα, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο στο να αποκτήσουμε επιτέλους ψηφιακές παρεχόμενες υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα. Είναι αδιανόητο στους αρχαιολογικούς χώρους τους δικούς μας να μην παρέχεται η δυνατότητα ξεναγήσεων, 3D αναπαραστάσεων, πράγματα τα οποία γίνονται. Το ίδιο και στα μουσεία. Σε αυτό, το είπα και στις προγραμματικές δηλώσεις, είμαστε πάρα πολύ πίσω. Τον Γενικό Γραμματέα του ΕΣΠΑ τον θέλουμε, γιατί θέλουμε τη βοήθειά του να εντάξουμε το Ταμείο σε χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ προκειμένου να ενισχύσει τις υποδομές του. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού είναι αυτονόητος, άλλωστε εκπροσωπεί και όλη την αρχαιολογική υπηρεσία.

Α.Π. Θέλω να τιμήσω την πολλές φορές συζήτηση που έχω κάνει με τον κύριο Μπένο, ο οποίος έχει και αυτός μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα. Πώς μπορεί με πλαίσιο τον τουρισμό να έχουμε οικονομική ανάπτυξη και να μπει ολόκληρη η περιφέρεια μέσα, η οποία είναι ευνοημένη κι έχει στο έδαφός της πολιτισμό προερχόμενο από τους προγόνους μας

Λ.Μ.  Με όλο τον σεβασμό στον κύριο Μπένο λέω ότι αυτό είναι κάτι, το οποίο βεβαίως το κάνει ο ίδιος και εξυπηρετεί ο φορέας του,  το έχουμε ασπαστεί εδώ και πολλά χρόνια στο Υπουργείο Πολιτισμού. Το θέμα είναι ότι αυτά δεν έχουν γίνει πράξη. Τώρα λοιπόν ήρθε η στιγμή να γίνουν πράξη.

Α.Π.  Καλή δουλειά σας εύχομαι και μια παρατήρηση, μήπως πρέπει αυτό το αναβατόριο, εμείς το λέμε, να το πείτε και εσείς λίγο περισσότερο, να το γνωρίζουν όχι μόνον οι αλλοδαποί επισκέπτες, αλλά και οι συμπατριώτες μας οι οποίοι είναι σε ένα αναπηρικό καροτσάκι ή δεν μπορούν να ανέβουν.

Λ.Μ. Νομίζω ότι το ξέρουν γιατί το χρησιμοποιούν πάρα πολλές ομάδες ελληνικές, παρόλα αυτά με όλες αυτές τις συζητήσεις που γίνονται, χαλάει, πότε θα διορθωθεί, τι θα κάνει το έχουν μάθει έστω και με αρνητική δημοσιότητα πάρα πολλοί. Λυπάμαι για αυτό, αλλά έτσι είναι. Ο στόχος μας είναι να μπορέσει να εξυπηρετήσει μέχρι να τελειώσουμε τις διαδικασίες ώστε να το αντικαταστήσουμε.

Α.Π. Τώρα μου ήρθε μια παρατήρηση από ακροατή, “και μια φροντίδα παραπάνω στους αρχαιοφύλακες να συνειδητοποιήσουν ότι επιτελούν στην προμετωπίδα της οικονομίας μας”

Λ.Μ. Είναι πολύ σωστή η παρατήρηση

Α.Π. Ας πούμε, μια στολή δεν θα μας πείραζε λέει ο άνθρωπος

Λ.Μ. Τίποτα δεν πειράζει! Φυσικά δεν πειράζει μια στολή και αυτός είναι και στόχος μας κιόλας. Θα τα βάλουμε όλα σε σειρά. Θεωρώ ότι οι αρχαιοφύλακες συνειδητοποιούν τον ρόλο τους. Πρέπει λίγο να συνεργαστούν καλύτερα, και εμείς μαζί τους κι αυτοί μαζί μας, προκειμένου να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι όντως η προμετωπίδα της χώρας για τον επισκέπτη.

Α.Π. Ο Ναός της Αρτέμιδος στην Βραυρώνα, λέει ένας ακροατής, περιλαμβάνει εκατοντάδες στρέμματα περιφραγμένα και αναξιοποίητα. Φανταστείτε μια ωραία πέτρινη περίφραξη… για μια ωραία διαμονή σε αυτό τον ναό υψηλού ενδιαφέροντος… προσθέτει ο καθένας το ενδιαφέρον του…

Λ.Μ. Και πολύ καλά κάνει. Ο αρχαιολογικός χώρος της Βραυρώνας είναι ένας μαγικός χώρος πραγματικά, όμως δεν είναι ακριβώς αναξιοποίητα τα στρέμματα. Μπορεί να υπάρχουν και τέτοια, όμως, αν θεωρούμε αναξιοποίητο το έλος το οποίο υπάρχει στη Βραυρώνα, είναι πολύ συνειδητή η επιλογή  να διατηρηθεί. Είναι στοιχείο του ίδιου του τοπίου, της ίδιας της ιστορίας του ιερού και της περιοχής. Δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πράγματα, απλώς λέω ότι μερικά σημεία τα οποία θεωρούνται… Υπάρχει έλος μες στον αρχαιολογικό χώρο. Βεβαίως υπάρχει έλος και πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει. Απλώς θα πρέπει να πληρεί τις σωστές προϋποθέσεις.


Σχολιάστε εδώ